Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Vandaag kwam het eerste team van Lonneker op bezoek bij ons. Lonneker is, net als bijvoorbeeld Emanuel Lasker uit St. Jacobiparochie, zo’n club die structureel op een hoger niveau acteert dan men zou vermoeden op basis van het inwonersaantal, 1770 volgens Wikipedia. Ik ben éénmaal bij hen op bezoek geweest, en dat was voor het NK conditieschaak – toen ik nog in het nabijgelegen Enschede woonde. Destijds kon ik me met normaal schaak lang niet meten met het 2100-volk, maa Lees verder...
op 16-12-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de uitwedstrijd tegen ASA 2 op het programma. Dat ASA is een soort samenraapsel/afsplitsing van jeugdbolwerk De Toren, die in elk geval in numerieke zin het jeugdschaak van de afgelopen decennia hebben gedomineerd. Qua resultaten niet echt – de meeste zijn zo tussen de 1800 en 2000 terechtgekomen uiteindelijk – maar aan de toekomst van de schaakwereld heeft deze club zeker een positieve bijdrage geleverd. Ze werken hun thuiswedstrijden af in een locatie met de niet gehe Lees verder...
op 25-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
In hoofdklasse B van de SOS-competitie stond gisteravond onze uitwedstrijd tegen de schaakvrienden uit Zutphen op het programma. “Het andere ZSG” speelt als een van de weinige clubs in de regio op maandag. Gelukkig lukte het onze captain ondanks de ongebruikelijke speeldag een representatief achttal op pad te sturen.

In een grijs verleden (1800 rated) ben ik nog eens bij een interne avond van Zutphen geweest, op bezoek bij Etienne G. Sindsdien is er wel wat veranderd. Een st Lees verder...
op 13-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
ASV 2 en Sjoerd Is Super Sissy Anticlimax 2 - waar kan die afkorting na vandaag anders voor staan?! - kwamen vandaag op bezoek voor hun externe wedstrijden tegen ZSG 1 en 2. Wat betreft de wedstrijd van ZSG 2 (sinds vandaag officieel: Das Boot) tegen SISSA was er al het nodige geschreven in de fameuze ZSG app, maar iemand, die toevallig teamleider was van dat SISSA, vond het nodig om zichzelf onder zijn eigen trashtalk uit te manoeuvreren en zichzelf op bord 4 te zetten. Onder luid boegeroep beg Lees verder...
op 04-11-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Afgelopen voorjaar werden de definitieve plannen gesmeed om tot een gezamenlijke doordeweekse competitie van de bonden SGS, OSBO en SGS te komen. Met vereende krachten werd de vormgeving van dit nieuwe competitiehuis een feit. De Promotieklasse op zaterdag is er niet meer. In plaats daarvoor zijn drie regionaal bepaalde hoofdklassen gekomen. Om de uiteindelijke kampioen te bepalen zullen de nummers 1 van de klassen de degens gaan kruisen. Lees verder...
op 23-10-2018 door Miklos in Algemeen, ZSG1, Extern
Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1

ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn.
Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arnhem wel.

De zeperd tegen Almelo heeft onze campagne geen goed gedaan, maar we kennen allemaal het prachtige spreekwoord: “It ain’t over until the fat lady sings!”, op een zeker moment ook van toepassing op de match tegen Sneek. Ik moest eraan denken omdat Bart dat wel eens neuriet tijdens het snelschaken.

De oorsprong van deze gevleugelde woorden gaat niet helemaal terug tot de Klassieke Oudheid, maar er is wel een link met de klassieke muziek.

Wikipedia beweert het volgende:

“The phrase is generally understood to be referencing the stereotypically overweight sopranos of the opera. The imagery of Richard Wagner's opera cycle Der Ring des Nibelungen and its last part, Götterdämmerung, is typically the one used in depictions accompanying reference to the phrase. The "fat lady" is the valkyrie Brünnhilde, who is traditionally presented as a very buxom lady with horned helmetspear and round shield (although Amalie Materna played Brünnhilde during Wagner's lifetime (1876) with a winged helmet). Her aria lasts almost twenty minutes and leads directly to the end of the whole Ring Cycle.[1] As Götterdämmerung is about the end of the world (or at least the world of the Norse gods), in a very significant way "it is [all] over when the fat lady sings."

Tijdens de match klonk er ook ineens muziek, en we dachten oh nee the fat lady is going to sing! En we staan 1-3 achter!
Maar gelukkig bleek het slechts te gaan om een remix van Gounod’s Ave Maria melodie, op een klavierstudie van Bach. Dat hoor je namelijk als Fred wordt gebeld, bijvoorbeeld door Gijs die zomaar aanneemt dat de ANPARC buiten zit met een glas wijn (waar), een broodje kroket (waar), een sigaret (waar) en zijn mobiel (niet waar).

Dan het schaken: mijn tegenstander (geen Epishin-achtige, maar een vriendelijke Fries) speelde ...c5 tegen de f3-Koningsindiër, en dat leidt blijkbaar geforceerd tot de niet meest ideale Maroczy bind voor wit. Gelukkig doneerde hij een stuk of drie tempi (Ld7-c6-d7-e6) dus stond ik toch lekker. Noot aan mezelf: vaker wit eisen!

Bij Bram (7) was het al spoedig mayhem, niet in het minst gericht op f7. Helaas kon Bram niet voorkomen dat er vuurwerk kwam rondom zijn koning, en zo stonden we erg snel met 0-1 achter.

Arnold (5) speelde iets wat op de Philidor/Leeuw lijkt, in de gebruikelijke shaky zetvolgorde die hij hanteert als hij zo nu en dan eens zwart heeft. Daarom geven we hem ook meestal wit, want dan blijft de schade beperkt tot e4 c5 a3!?, Lc4-a2 en meestal gaan ze dan nog keurig mat ook. Het lukte Arnold niet om met het ELO-voordeel het zwart-nadeel te compenseren. Wel hield hij de boel bij elkaar voor een halfje.

Boris (1) kreeg saaie shit tegen, iets van damegambiet met dubbelfinanchetto, en verkreeg gemakkelijk tegenspel. Hij koos de verkeerde manier van oogsten: pion snaaien i.p.v. paard tegen slechte loper en moest op het eind nog werken voor een half ei.

Piet (6) kon het tegen Dick Stavast, de sterkste van Sneek, niet bolwerken. Beide hadden een soort stonewall neergezet met gemounte paarden op e4 (zwart) en e5 (wit) en enorm slechte lopers. Piet had op de damevleugel wat zwaktes op te lossen en daar ging iets niet helemaal goed.

1-3 tussenstand, maar ook nog genoeg goede stellingen én ratingoverwicht in de strijd om het om te draaien. En we hadden Frans. Geen idee wie Frans is, maar de waarnemend razende reporter had het meerdere malen over Frans dus dit gerucht dient serieus genomen te worden. Hij stond eerst onder druk, kwam daarna er goed uit, won een pion, vroeg wat de stand was en deed een winstpoging. Goed bezig, die Frans!

Andries (4) won ondertussen ‘op ELO’ – weinig van die partij gezien want bord 4 bevond zich helemaal in de hoek, tussen de andere partijen. Wel zag ik het verschijnsel “superfloating knights”, paarden die elkaar gedwongen dekken diep in het vijandelijke kamp. Toen het ene paard werd afgeruild werd het andere zwak. Voordat ik nog meer onzin praat kan Andries beter gewoon de partij posten. De kater van het feestje van Osama (50 jaar geworden, van harte gefeliciteerd!) moet nu toch wel uitgewerkt zijn.

Ik (2) drukte een damevleugelmeerderheid erdoor, die ontstaan was na Pd5 Lxd5 exd5. Het kon allemaal iets handiger, bijvoorbeeld door ‘gratis’ het loperpaar op het bord te houden. Praktisch was het alsnog haast onverdedigbaar voor mijn tegenstander, die het tot de tijdnood aardig volhield. Het alvast pakken van de onvermijdelijke Q leidde verrassenderwijs niet tot onmiddelijke capitulatie, maar drie ‘empty checks’ later was het toch een feit: 3-3.

Bart (8) zette ons op voorsprong. Tegenstander speelde Scandinavisch met Dd6. De hele reden dat ik tijden geleden van dat Scandinavisch ben afgestapt, is dat wit zonder zijn best te doen een voordelige centrumformatie kan krijgen: d4 c4 tegen c6 e6. En zo zit je met zwart de hele middag tegen een passieve stelling aan te staren om vervolgens je halfje te koesteren. In deze partij hield de zwartspeler het lang vol, dat moet gezegd. Bart houdt over het algemeen het martelen ook vrij lang vol, zeker in toreneindspelen. De break b4-b5 was beslissend, de fameuze reservepion verdween in het laatje en de voorsprong was een feit. 4-3!

Ronald (3) zette in het middenspel druk op een te ver doorgeschoven pion. Tegenstander had dus meer ruimte, en stond daardoor onder druk. Een van de mooiste verschijnselen van het schaakspel vind ik zelf. Met tactische middelen kon de tegenstander de pion in leven houden. Toen kwam Ronald met een minority attack op de damevleugel, ook zo’n prachtig thema. Net als goede tegen slechte loper. Eigenlijk was de hele partij een soort esthetisch verantwoorde schaakdemonstratie. Ver in het eindspel viel er alsnog een (te) verre pion af. Het resulterende toreneindspel was zeer gunstig, waarschijnlijk gewonnen door de beroerde stand van de overgebleven witte stukken. En zo werd het toch nog 5-3 winst.

WES heeft met tactische opstelling een mooie poging gedaan om Almelo af te stoppen, helaas was het tevergeefs: 2.5 – 5.5 verlies. Dat betekent dat de heren van Sneek nu onze laatste strohalm zijn. Als ze op 6 mei winnen, en wij winnen ook, dan zijn we alsnog kampioen. Laten we ze dagelijkse training van Willy Hendriks cadeau doen en al ons plugwerk tegen Almelo. En een krat bier als het ze lukt. Penningmeester akkoord?

It ain’t over until the fat lady sings!


op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1