ZSG 2   OSBO Klasse 1A 2017/2018 

uitslagen en standen OSBO 2017-2018

DatumThuis UitUitslag
9 oktober De Toren Arnhem 3 - ZSG 2  4½ - 3½
10 november ZSG 2 - ZZS! 1 4 - 4
5 en 12 december Meppel 2 - ZSG 2 5½ - 2½
19 januari ZSG 2 - Pallas 2  2½ - 5½
13 februari VSG 1 - ZSG 2  6 - 2
9  maart ZSG 2 - PSV DoDO 2  
13 april ASV 6 - ZSG 2 (slotronde bij PSV DoDO)  

 

   

 

 

ZSG 2 kampioen!

De tweede klasse A van de Osbo competitie kenmerkt zich door bijzondere uitslagen. Een groot aantal hoge scores en ook een aantal gelijke spelen waren het tweede team tot en met ronde zes ten deel gevallen. Nadat Caïssa en ook de reserves van PSV DoDo voor de titelstrijd waren afgevallen bleven ZSG2, vorig jaar onfortuinlijk in de slotronde (weet u nog de 4-4 bij ZZS!), en Het Briesend Paard, vorig jaar jammerlijk degradant van de eerste klasse, over. Lees verder...
op 18-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG2
Kort verslag van ZSG2 - D&Z/O&O2, deel 2. Onze gasten uit Hattem en Kampen hadden gevraagd de tweede-ronde-wedstrijd op te delen in twee keer vier partijen. Wellicht waren zij bevreesd om op vrijdag 13 november de IJssel over te steken. Deel 1 eindigde in een ruime overwinning (3,5-0,5), maar het andere kwartet spelers overtrof deze score met een clean sweep! Het begon met een wat vreemd aandoende situatie, omdat onze tegenstanders een mix van kampenaren en Hattemers waren. Gelukkig was Lees verder...
op 22-11-2015 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG2
Het tweede is het schaakseizoen onder leiding van Bram begonnen met een puntendeling tegen Caïssa. Vooraf werden onze kansen wat hoger ingeschat op basis van het ratingsurplus. Zo zie je maar weer eens dat statische gegevens soms ver van de werkelijkheid af kunnen staan. Omdat Richard zich had afgemeld werd “oud-Caïssa-nu-ZSG’er Marc Land opgetrommeld om plaats te nemen achter bord 8.

De match werd voortvarend gestart toen Christian al vrij vlotjes een mat-aanval l Lees verder...
op 11-10-2015 door Rene in Extern, ZSG2
De voorlaatste ronde van klasse 2A speelde zich af tegen O&O. Met opnieuw 3(!) invallers werd aangetreden tegen de nummer 3. Uiteindelijk werden er die avond maar liefst 6 overwinningen voor de zwartspelers genoteerd.

Christian was als eerste klaar. Een gevaarlijk ogende aanval bleek achteraf zo lek als een mandje, maar leverde wel een paard op en daarmee het eerste punt voor ZSG. René volgde al snel, eveneens door stukwinst. Piet verloor (helaas voor ZSG) als enige die avond Lees verder...
op 13-03-2015 door Rene in Extern, ZSG2

Vrijdag 20 februari was het dan zover: de wedstrijd ZSG2 - De Combinatie werd een weekje later dan oorspronkelijk gepland gespeeld. We traden aan met maar liefst drie invallers. Guido en Richard waren verhinderd en Marc mag niet meer spelen voor ZSG2, omdat hij was ingevallen voor het eerste in de KNSB en dat mag niet voor dispensatiespelers. De invallers Jan, Sjoerd en Bram bleken waardige vervangers. 

Als eerste was Bram klaar. Zijn tegenstander speelde de opening niet optimaal, op zet 4 was het reeds +1 voor zwart. Snel daarna ging er een stuk in de doos. Bram kon dus spoedig een vol punt bijschrijven. Daarna kwamen Piet en zijn tegenstander remise overeen in een op het oog ook precies gelijke stelling. Jan en Christiaan konden vrij snel daarna beiden de felicitaties in ontvangst nemen. Jan’s partij verliep heel rustig. Een Philidor opbouw met zwart. Na één pionnetje verlies en even later een tweede pionnetje vond zijn tegenstander het wel best, toen er ook nog een derde aan ging. Bij Christiaan bleek een paard voorsprong voldoende om de winst binnen te slepen. Zo stond het dus halverwege al 3,5 - 0,5 voor ZSG2. Een blik op de nog resterende borden gaf vertrouwen voor in ieder geval het binnenslepen van nog één punt om de winst veilig te stellen. Dat later bleek dat dit nog veel beter uitpakte kon op dat moment nog niemand voorzien. De meeste borden hadden een soortgelijke stelling, alhoewel het thuisfront overal wel iets prettiger stond. Albert op bord 1 kon wel wat vrijer manoeuvreren dan zijn tegenstander. Alfred op bord 3 had ook een positioneel voordeeltje. Onze zeer succesvolle captain René stond weliswaar in het eindspel een pionnetje achter, maar zijn torens en dame beheersten wel de belangrijkste lijnen. Sjoerd op bord 8 was mij nog onduidelijk. Toen de uitslagen daarna binnendruppelden bleken het allemaal overwinningen voor ZSG2! Albert positioneel voordeel bleek doorslaggevend. Albert over zijn partij: Bord 1 is altijd ondankbaar. Of de tegenstander is de sterkste van een verder zwak team of hij is ook zwak en je wint heel dik, zodat iedereen denkt ‘ik kan ook wel aan bord 1’. Ik had geen idee hoe sterkt Frits van der Lugt was. Achteraf bleek dat hij nog niet had verloren. O.a. remise tegen Karel Schoenmaker. Hij koos met wit voor het slapste tegenspel tegen oud Indisch. Goed voor mijn gevoel van overwicht. Ik kwam geen moment in gevaar en hij had geen plan. Ik wel. Winnen. Dat bleek eigenlijk makkelijker dan gedacht. Mijn winstweg wordt ook door de computer aangegeven. Goed gespeeld dus. Maar als iedereen wint stelt het niks voor natuurlijk. Toch? Aldus de topscoorder uit de OSBO 2de klasse A, met 5 uit 5! Sjoerd won ook. René kon ongeveer op hetzelfde moment ook zijn punt bijschrijven. In de opening won René een pion en later nog één. Helaas verprutste hij het in een mooie stelling en gaf ze met rente weer terug. De stelling bleek echter nog vol dreigementen te zitten die werden onderschat door zijn tegenstander. Toen de keus bestond uit dameverlies of mat gaf zijn tegenstander op.

Alfred zijn tegenstander stond nog gelijk, maar zag dat hij een belangrijke pion zou gaan verliezen. Hij zag daarmee ook het heilloze van zijn zaak in en gaf zich gewonnen, waardoor de eindstand van maar liefst 7,5 - 0,5 op het scorebord kwam te staan. Dit soort uitslagen zie je zelfs niet eens bij korfbal, maar dat is omdat ze daar geen halve punten kennen. We doen door deze ruime overwinning zeer goede zaken, want we lopen weer uit op onze grootste concurrent Zwolle Zuid Schaakt die ook alles nog gewonnen hebben, maar enkele bordpunten minder hebben binnengesleept. Volgende wedstrijd op maandag 9 maart speelt ZSG2 uit tegen de nummer 3 van de ranglijst: het tweede van het combiteam Denk&Zet (Hattem) en Oefening&Ontspanning (Kampen), kortweg D&Z en O&O 2. De laatste gezamenlijke slotronde is op donderdag 16 april, dan spelen we bij en tegen ZZS in een rechtstreeks duel voor het mogelijke kampioenschap.

Marc Snuverink


op 24-02-2015 door Rene in Extern, ZSG2