ZSG 3 - OSBO 2017/2018 Klasse 2A

 

DatumThuis UitUitslag
vrijdag 13 oktober ZSG 3 - Dronten 1  4 - 4
woensdag 8 november Schaakstad Apeldoorn 4 - ZSG 3  3½ - 4½
vrijdag 15 december ZSG 3 - VSG 2  3 - 5
maandag 15 januari O & O 2 - ZSG 3  5 - 3
vrijdag 16 februari ZSG 3 - De 7 Pionnen 2  6½ - 1½
donderdag 8 maart Caïssa 1 - ZSG 3  6 - 2
maandag 9 april Pegasus 1 - ZSG 3 (slotronde bij O&O in Kampen)  4½ - 3½

  

De slotronde van 2A werd dit keer gehouden in Kampen, bij O&O. Het bijzondere was dat in 2A alle beslissingen rond promotie en degradatie al waren gevallen. De wedstrijdleider van dienst kon daarom zijn toespraak kort houden: hij wenste ons allemaal een prettige pot.

Onze stadgenoten van Pegasus 1 stonden op het programma. Het krachtverschil was aanzienlijk; de gemiddelde rating van Pegasus lag om en nabij 116 ratingpunten hoger. Wij gingen aan de slag met Harry ten Klooster aan bor Lees verder...
op 11-04-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Nou ja, bijna dan... Op bezoek kwamen de heren van De 7pionnen uit Epe. Dit team stond na 4 ronden troosteloos onderaan. Wij zagen hier een goede mogelijkheid om klasse behoud veilig te stellen.

Na een uur spelen stonden de onzen goed, maar hier en daar nog lang niet duidelijk. Deze keer was Jonas (7) als eerste klaar. Ik zag vanuit de verte dat hij een Dame won. Even later werd het toch weer gelijk, doordat Marc (1) het moest afleggen tegen Uglanin, het tactische monster uit Epe. Hiern Lees verder...
op 18-02-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Maandag 15 januari stond de wedstrijd tegen O&O 2 op het programma. Dit team is iets sterker dan ZSG 3, maar dat zegt niet alles. Zij hebben sterkere topborden en wij zijn aan de staart sterker. Om 8 uur gingen we van start. In diepe concentratie bleef het lang gelijk opgaan. De eerste die zich kwam melden, was Martin (ingevallen voor Jonas aan bord 7): een remise. Even daarna kwam Frank (8) meedelen dat een nul zijn deel was geworden, tegen Wilke Kronemeyer (een tactische opstelling?).
< Lees verder...
op 18-01-2018 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3
Vrijdag 15 december ontvingen wij onze collega-genootschappers van de Veluwe.

Vooraf had de teamleider er al op gewezen dat ook deze jongens gemiddeld een hogere rating hebben. Maar, dat gelet op de ervaringen tegen Schaakstad 4, wij zeker niet kansloos zouden zijn. Welnu, met goede intenties gingen wij van start.

Uiteraard was Zhao weer het eerste klaar! Hoe kon dat nou? Hij stond veel beter! Het bleek dat hij zijn Dame had laten insluiten. Later op de avond kon worden vastges Lees verder...
op 18-12-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3

Een verslag te schrijven over een schaakwedstrijd valt niet mee. Ik heb nou eenmaal niet de gave om me te verliezen in mijmeringen over middelmatige voetbaltrainers. Noch kan ik u iets vertellen over de belangrijke zonen en dochters van Apeldoorn. Daarbij komt dat schaakwedstrijden zich ook niet lenen voor extatische ontboezemingen. Ik zal me daarom beperken tot een wat zakelijker verslag van de gebeurtenissen in Apeldoorn.

Op 8 november stond de uitwedstrijd tegen Schaakstad Apeldoorn 4 op het programma. Een buitenstaander zou denken: de ZSG-reserves van de derde garnituur tegen die van Apeldoorn van de vierde categorie. Dat moet kunnen! Zoals zo vaak met schaken: de schijn bedriegt. Zij zijn op papier veel sterker. De gemiddelde rating van Apeldoorn Schaakstad 4 lag maar liefst 140 punten hoger, 1742 tegen 1602.

Met opzet was ik een half uur te vroeg vanaf het station vertrokken, zodat we reeds om 19.30 uur op de plaats van bestemming aankwamen. Ik hoopte daarmee te bereiken dat de wat gelaten stemming onder de ZSG-ers kon worden omgebogen naar een meer strijdbare houding. Het half uur gedwongen rust werd in contemplatie doorgebracht. Zoals gebruikelijk werden om 20.00 uur de klokken gestart en ging het los!!

Een korte rondgang leerde mij dat de onzen zonder schroom en strijdbaar (!) scherpe openingen speelden. Ik zat naast Zhao, die met zwart in de Franse doorschuif-variant terecht kwam, maar wel met de notoir slechte witte loper buiten de keten! Conform zijn karakter ging hij vervolgens onmiddellijk met zijn Dame op stap naar b6. Zijn tegenstander vervolgde zijn ontwikkeling. Ik weet niet of Zhao wel eens van de pion op b2 heeft gehoord, die moet je namelijk nooit slaan: giftig zegt men. Zhao zag dat anders, sloeg op b2 en op a1. Prompt werd zijn Dame ingesloten. Ik dacht nog: ‘Nou Zhao, jij bent gauw klaar!’

Echter, Zhao - in ZSG-kringen ook wel The Chess Machine genoemd - had dieper gekeken. Hij bevrijdde zich met een heel geniepig pionzetje, dat resulteerde in nog eens stukwinst. Dat werd teveel, waarna zijn tegenstander de koning omlegde. Om 9.30 uur stonden we met 1-0 voor. Ik liet dit resultaat circuleren in ons team. Tot mijn grote genoegen zag ik dat de ruggen werden gekromd en de denkhouding werd aangenomen! Toch gebeurde er tot 11.00 uur niet veel.

Jan Kruisselbrink (3) stond beter. Tristan (2), Edward (4), Arjan (7) en Frank (8) bereikten remise-achtige stellingen. Gijs (1) en ik verzeilden in ingewikkelde, onoverzichtelijke stellingen. Kortom: we boden pittige tegenstand. Tristan en Frank boekten een knappe remise. En als klap op de vuurpijl berichtte Jan op onderkoelde wijze dat hij had gewonnen van Huis in t Veld!! Het stond 2-3 voor ZSG!

Edward bood tweemaal remise aan, die beide keren werd geweigerd. En als zo vaak blunderde zijn tegenstander vervolgens een stuk weg. 0-1 voor Edward!! Het staat 2-4!?! Ik gaf dit gegeven door aan Arjan, waarna een remiseaanbod volgde. Na langdurig beraad bij de Apeldoorners werd het aanbod aanvaard. Ongeloof, betekenisvolle blikken, onderdrukte euforie streden bij de ZSG-ers om de voorrang.

En hoe ging het dan met Gijs en Henk, de twee spelers met de langste ervaring? Zij verloren. Mijn tegenstander vertelde me dat wij op 25 november 1975 ook al tegen elkaar hadden gespeeld! Pas na afloop (heel voorkomend) zei hij dat hij ook toen gewonnen had. Nu, 42 jaar later, dacht ik hem te verrassen met de gesloten Siciliaan. Wat bleek? Die opening had ik toen ook gespeeld!!

Na afloop werd ik door twee vriendelijke heren benaderd, die mij vertelden dat er een klok werd vermist. De verdachte was een ZSG-er! Ik stamelde excuses en ik zei toe dat ik dit tot de bodem zou uitzoeken. Ik had het nog niet gezegd of daar kwam een ZSG-er met bord, stukken en een klok aanlopen om alles weer terug te brengen naar de speelzaal. Probleem opgelost, duizend excuses van hun kant.

Rest mij nog te vermelden dat de felicitaties van de sportieve tegenstander in dank werden aanvaard. 

Henk van Schaik, teamleider ZSG 3


op 10-11-2017 door GeW in Algemeen, Extern, ZSG3