OSBO cup ronde 2 

Voor de tweede ronde van de OSBO cup mochten we opnieuw een verre reis aanvangen, ditmaal richting het zuiden naar Wijcehn. Daar wachtte ons het tweede team van het Kasteel, uitkomend in de tweede klasse van de OSBO. De dag voor vertrek bleek Albert helaas niet wedstrijdfit en moesten we een vervanger invliegen, ditmaal in de persoon van Zhao. Al tijdens de heenreis werd ook nog even onderhandeld met het eerste team voor twee extra invalbeurten de dag erop in Damwoude (Damwâlde). 

Caspar was als eerste klaar. Een voorsprong in ontwikkeling in de opening zorgde voor initatief en (noodzakelijk) lelijke zetten van de tegenstander. Een surplus in materiaal was snel een feit waarna er afgeruild werd naar een eindspel. Hoewel de comp. aangaf dat er sneller gewonnen had kunnen worden en het eindspel iets minder winnend was dan gedacht kunnen we spreken van een solide overwinning. De tegenstander probeerde nog remise aan te bieden en door te spelen tot mat, maar toen duidelijk werd dat Caspar inderdaad weet hoe mat te zetten met koning en toren gaf hij op.

Sjoerd op bord was van slag. Dat kwam met name door de directieve wijze waarop hij door de captain (og) strategisch op bord 2 werd gepositioneerd. Hevige protesten haalden echter niets uit. Sjoerd bewees vervolgens zijn gelijk door al door Caspar beschreven paardoffer en "rooksac". Na de "rookcount" gaf hij maar op, wat de beste zet was. 

Zelf kon ik op bord 1 genieten van een enorm tijdsvoordeel vanaf zet 5. Vreemd genoeg was het helemaal niet zo'n spannende stelling. Al vrij snel gingen de dames eraf en bleef er een stelling over die iets beter was voor wit, met name door ruimtevoordeel, eenvoudiger ontwikkeling en iets betere structuur. Na verloop van tijd resulteerde dat achtereenvolgens in een loperpaar, pion winst & pionwinst. Na op de juiste momenten de de ruilmodus aangezet te hebben was het eindspel eenvoudig winnend.

Zhao had een interessante pot waarin zijn opening mij iig helemaal niets zegt. Het zag er wel aardig uit, met name omdat zijn structuur wat beter was. Volgens Zha zat er een winnende variant in die hij over het hoofd zag. Desalniettemin had hij twee torens in het vijandige kamp en nadat hij doorkreeg dat het inmiddels 2-1 stond werd er vrijwle direct remise gemaakt door zetherhaling. Een fraaie prestatie, volledig in het teambelang, van de supersub.

De volgende ronde (3) is de kwartfinale en tevens laatste horde tot aan de finaledag. 
De Beker in Lichtenvoorde (door René)

Voor de verandering reden we ditmaal met een viertal op zaterdag naar onze sterke tegenstanders in Lichtenvoorde. Vooraf hadden we onze kansen tegen de promotieklasser niet al te hoog ingeschat. Onderweg hebben de tijd benut om de theorie van Larsen’s opening eens grondig te bestuderen. Eenmaal aangekomen op de (horeca)locatie bleek er zelfs een koffiejuffrouw aanwezig die verscheen wanneer je op een belletje drukte, misschien ook een idee voor de Terp?

We lootten wit op bord 1 en 3 tegen onze sympathieke opponenten. De strategische opstelling van teamcaptain Fred (aka ANPARC) hadden we voor het gemak maar uit het raam gemieterd om zelf tot iets creatiefs te komen.

Ik mocht om 13.00 uur op het eerste bord beginnen met wit tegen dhr. Swerink. Er verscheen een Phillidor-achtige stelling op het bord waarin ik veel ruimte kreeg van de zwart speler. Albert aan bord 2 opende met een soort koningsindisch/oud indische variant tegen een gefianchetteerde opstelling van Luimes. Casper mocht het Russisch te lijf op 3 en Sjoerd kreeg aan het laatste bord d4 tegen zich, waarbij de oplettende ZGS’er weet dat Sjoerd daar graag een extra pionnetje aan over houdt, wat ook geschiedde.

Mijn prachtig mooie stelling (volgens Albert meer een Halma- dan schaakstelling) met ruimte, plannen en epische paardvelden werd in 1 keer teniet gedaan toen ik te snel een pion terugsloeg met de toren. Na een venijnige paardzet en een schaakje met de vijandige dame werd mijn machtige kasteel eraf geslagen en kreeg ik slechts een shetlander terug. Helaas wist mijn tegenstander wel raad met mijn daarop volgende matige stelling en kon er snel een 0 genoteerd worden.

Bij Casper stond er van het ene op het andere moment bijna niets meer op het bord. Beide hadden een dame, toren en licht stuk (loper voor onze man tegen een knol van de tegenstander). Omstanders (lees: ZSG’ers) zagen meerdere direct winnende zetten, waaronder mat in weinig, damewinst, epische eindspel etc. Casper zag ze helaas niet. Uiteindelijk wist hij het eindspel toch binnen te harken en stond het gelijk. Mooie overwinning in een knotsgekke partij.

Albert had na een blik op de (inmiddels) winnende stelling van Sjoerd besloten tot remise in het teambelang. De stelling was iets beter voor Albert die nooit in gevaar is geweest. Een solide pot.

Sjoerd kon uiteindelijk het winnende punt bijschrijven nadat hij door een mijnenveld moest om geen aanval over zich heen te krijgen. Intensief rekenwerk leverde een fraai punt op aangezien de damevleugel al was binnengevallen met allerlei oprukkende pionnen.

Eindstand na slechts 3 uur spelen: 1,5 -2,5 in ons voordeel en iedereen op tijd thuis voor het eten