20e Zwols WeekendtoernooiIM kohlweyer kraakt concurrentie in 20e Zwols Weekendtoernooi


Het Zwols Weekendtoernooi is gewonnen door Bernd Kohlweyer met een score van 5½ uit 6. De Duitse internationaal meester uit zusterstad Lünen etaleerde zijn klasse door vijf partijen op rij te winnen. Om het evenement op zijn naam te schrijven kon in de slotronde met een remise worden volstaan. In de rondes 4 en 5 werden de sterke spelers Etienne Goudriaan en Mees van Osch verslagen – winnaars van de voorgaande twee edities. Laatstgenoemde werd nu de beste jeugdspeler. Op een punt van de winnaar werden de 2e t/m 4e plaats gedeeld door Armen Hachijan, Milan Mostertman en Pieter Tromp. Een eervolle vermelding is er nog voor internationaal meester Erik Hoeksema die de schoonheidsprijs in ontvangst mocht nemen.
De B-groep werd een prooi voor Adrian Mensing. Het grote jeugdtalent van Sliedrecht wankelde in ronde vijf maar stond uiteindelijk ook slechts één remise af. De tweede en derde plek werden gedeeld door Marc Land en Christian Wijnia. Andrew Mensing volgde het spoor van zijn broer door de jeugdprijs in de wacht te slepen
Voor de derde maal in successie werd het evenement gehouden in het Denksportcentrum Zwolle dat tevens sponsor was. Het toernooi dat van 1 tot en met 3 maart is gespeeld werd mede mogelijk gemaakt door Webbink Interim Management & Advies, Wubs Meubelontwerp en Café Grizzly’s. In totaal wisten ruim 60 deelnemers hun weg naar de Venestraat 15 te vinden.
Het ZSG weekendtoernooi in Zwolle is gewonnen door IM Bernd Kohlweyer uit Duitsland met een bijna perfecte score van 5,5 uit 6. Hij bleef met dit puntenaantal een vol punt voor op de concurrentie. In de B-groep eenzelfde beeld. Daar was de jeugdige Adrian Mensing oppermachtig.

(Links IM Bernd Kohlweyer, midden Adrian Mensing)
De andere prijswinnaars staan verderop op deze pagina.


Vrijdag 1 maart:  Weekendtoernooi ZSG van start gegaan.

 Vrijdagavond om 19:30 uur zijn de eerste partijen gespeeld in het zes rondige weekendtoernooi in het Denksportcentrum (zie bovenstaande foto's). Zondag tegen de avond weten we of één van de Internationale Meesters Bernd Kohlweyer, Erik Hoeksema of Fide Meester Etienne Goudriaan er met de hoofdprijs vandoor gaat. Of kan Mees van Osch zijn titel in Zwolle prolongeren? Vorig jaar lukte het Mees om zelfs twee internationaal meesters te verslaan op de 64 velden, en daarmee de hoofdprijs te winnen.

Zaterdag 2 maart: Een volle zaterdag met 3 partijen 


Zondag 3 maart: De winnaars zijn bekend
Met het ingaan van de laatste ronde heeft IM Bernd Kohlweyer uit Duitsland een score van 5 uit 5. Een een half puntje is genoeg om het toernooi te winnen. De strijd om de tweede en derde plaats ligt nog volledig open. Armen Hachijan, Milan Mostertman, Mees van Osch, Pieter Tromp en onze eigen Bart van Gelder maken daar het meeste kans op.
In groep B gaat Adrian Mensing aan de leiding met 5 uit 5. De achtervolging bestaat uit Marc Land (met 4 punten via 3 uit 3 en 2 bye's), Christian Wijna (de prima spelende ZSG-er met eveneens 4 punten), Yurian Harjono (3,5 punten) en nog een Zwollenaar Bert van Drongelen van ZZS (de winnaar van twee jaar geleden met 3,5 punten).


Extra prijs


Schoonheidsprijs voor de mooiste partij: IM Erik Hoeksema


Beste jeugdspeler groep B: Andrew Mensing


Beste jeugdspeler groep A: Mees van Osch


Gedeelde 2e prijs groep B: Christian Wijnia en Marc Land


Gedeelde 2e prijs groep A: Milan Mostertman, Armen Hachijan en Pieter Tromp


Links IM Bernd Kohlweyer 1e prijs groep A, midden Adrian Mensing 1e prijs groep B


Na een laatste applaus voor de organisatie stroomde de overgebleven schakers naar de bar.
Verder zijn er diverse prijzen in natura te vergeven.


Dit toernooi is mede mogelijk gemaakt door: