De Vette Zet Wisselbokaal maart 2013

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis. 

Woensdag 6 maartPaul Alkema krijgt de Wisselbokaal overhandigd door jeugdleider Arjan de Vries voor zijn vette matcombinatie.

1...,Te7-e1+, Kg1-h2 2. Dd5-h1#


Vrijdag 8 maart


Het wordt steeds moeilijker om de vette zet wisselbokaal uit te reiken. Er worden zoveel goede zetten gedaan!

Hier een spannende partij van Jelle tegen Anna om de voorlopige tweede en derde plaats in de competitie. Jelle heeft het Loperpaar. Anna heeft een Toren op een half open lijn staan. Jelle is aan zet.

Hij speelt 1. Dd1-d2!? Een bijzonder interessante zet, maar is het ook een vette zet? Anna kan de Loper op g5 slaan, maar dan heeft ze een trippelpion. Drie pionnen op dezelfde lijn is niet zo sterk, maar wel een Loper waard. Gevaarlijker is echter dat de zwarte Koning dan niet zo veel velden meer heeft, omdat de h-lijn geopend wordt en de Loper van c4 naar veld g8 kijkt. De witte Dame wil bijvoorbeeld graag mat geven op h4. Anna heeft echter een vette verdediging gevonden tegen het dreigende schaakmat op de h-lijn. Ze slaat heel drapper de Loper.


1...,h6xg5 2. Dd2xg5, Dd7xh3! Wow!!

Dat is een Dameoffer die het schaakmat op h4 voorkomt. Wit moet dit Dameoffer eigenlijk wel aannemen want na 2. Dg5xg6 of 2. g2-g3 volgt 2...,Pd4-e2#. Zien jullie welke goede zet Anna met het Dameoffer in gedachte heeft? Met een dubbelaanval kan ze de Dame terugwinnen. Ze heeft met deze combinatie dan 3 punten verdient. Er volgde 3. g2xh3, Pd4-f3+ 4. Kg1-h2, Pf3xg5.

Niet zo lang geleden heeft Anna al eerder de wisselbokaal gewonnen. Ondanks deze vette zet gaat de bokaal daarom naar iemand anders, namelijk uit de partij Stijn tegen Maarten.  Stijn legt in de volgende stelling uit dat het bijna remise was.

Kijk maar wijst Stijn aan. De Koning kan nergens meer heen.

Maarten heeft heel slim zijn laatste twee pionnen klem gespeeld. Als wit nu de pion op h3 slaat is het pat. Zwart kan dan niets meer zetten en hij staat niet schaak. Slimme truc van Maarten! Jammer genoeg voor Maarten heeft Stijn de truc door. Hij speelt 1. Td7-h7

Stijn speelt in een hogere stap dan Maarten. Daarom krijgt Maarten ondanks dat de truc niet gelukt was, toch de Vette zet wisselbokaal.

Maarten van Tongeren is zojuist toch mat gezet, ondanks de slimme pat truc.


Woensdag 13 maart

Wat doe je als je een penning gespeeld hebt? Dat gaat Timo Berning laten zien in de volgende stelling:


Het Paard op c3 van wit is gepend. In dit geval mag het Paard niet wegzetten, want dan staat de Koning schaak. Timo met zwart is aan zet.
Hij valt in het gepende Paard nog een keer aan door 1...,d5-d4. Een gepend stuk nog een keer aanvallen is bijna altijd een goed idee. Wit speelde nog even 2. Lc1-g5. De zwarte Dame op d8 is dan aangevallen. Daarom kan Timo het Paard op c3 beter nog niet direct slaan. Timo speelt keurig eerst 2. f7-f6. Nu is zowel de Loper op g5 als het Paard op c3 door een pion aangevallen.
Wit had echter een betere zet. In plaats van 2.Lc1-g5 had wit beter 2.a2-a3 kunnen spelen. Dan wordt het pennende stuk aangevallen (dat is het stuk dat de penning geeft, in dit geval de Loper op b4). Dat is hier de beste verdediging voor wit. Wit raakt dan slechts één pion (1 punt) kwijt, in plaats van een Paard (3 punten). Dat gaat zo 2...,Lb4-a5 3. b2-b4, La5xb4 4. a3xb4, d4xc3.
Bedankt voor deze les,Timo. 

Woensdag 20 maart

Het is Raindropchess avond. Dat is een vorm van schaken waar je heel goed de dubbelaanval en het herkennen van onverdedigde stukken kan oefenen. Anders dan bij het gewone schaakspel is het schaakbord bij raindropchess in het begin helemaal leeg. De stukken staan naast het bord. Er worden kaartjes gedraaid en het schaakstuk op het kaartje mag je dan ergens op het bord plaatsen. De blauwe stukken zijn voor als er een pion aan de overkant is. Er kunnen 4 pionnen aan de overkant promoveren.


In de volgende stelling heeft Jens Bouma met de witte stukken (en de licht blauwe) mat gezet door met een pion op c5 de Koning op b6 schaak en daarmee schaakmat te zetten (de foto is genomen van de kant van de zwartspeler). Juist, zo werkt dat Raindropchess.