De Vette Zet Wisselbokaal februari 2013

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Woensdag 6 februari 2013

Soms sta je voor of heb je een goede aanval maar weet je niet meer hoe het verder moet.
Dat overkwam Femke vandaag. Femke staat 2 pionnen voor en ze heeft een goede aanval op de witte Koning. Haar Dame staat actiever dan de witte Dame. Actiever betekent dat het schaakstuk naar meer velden kan. Maar hoe kan Femke daar gebruik van maken? De witte Toren op f1 en de pion op f2 verhinderen de verdere zwarte aanval. Wat is nu een vette zet voor zwart? 

De vette zet is 1…,Lh4xf2. Na 2.Tf1xf2 is Dg5-g1 schaakmat. Als wit niet de Loper slaat op f2, dan kan zwart via Dg5-Dg3-Dh2 matzetten.
 
Noor Wieringa weet wel de vette zet te vinden. Ze staat met zwart een kwaliteit (een Toren tegen een Loper) en wat pionnen achter. Noor kan echter de kwaliteit weer terugwinnen omdat zij een slimme penning op een Toren heeft. De Toren mag niet zetten omdat de Koning dan schaak staat.

Wit is aan de beurt. Wit speelt 1.Db8-c8. Dat is een slimme zet, tenminste dat lijkt zo. Nu is de Loper op c5 2x aangevallen, namelijk door Dc8 en door Le4. Na 1…,Lc6xe4 kan wit de gevaarlijke Loper van Noor op c5 uitschakelen. Noor heeft echter een briljante zet: 

1…,Df6-a1 schaakmat! De Toren mag niet naar f1, omdat die gepend staat. De Loper kan er nog wel tussen maar die wordt er gewoon afgeslagen en dan is het alsnog schaakmat. Wat is schaken toch een mooi spelletje.

In tegenstelling tot de stelling van Noor, staat wit in de volgende stelling al ver voor. Maar het schaakspel is pas afgelopen wanneer de Koning schaakmat staat. Met wit aan de beurt kan dat in twee zetten. Zie je welke vette zet wit kan doen? 

1.De3-e4+!
Na 1…,Lh5-g6 volgt 2.De4xg6#
en na 1…,g7-g6 volgt 2.Tc1-c7# of 2.De4-b7#