De Vette Zet Wisselbokaal oktober 2011

Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, mag een week lang de wisselbokaal op zijn nachtkastje zetten.


5 oktober 2011

Deze week is de vette zet bokaal meegenomen door Patrick van de Beek. Hij staat met zwart een Dame, een Paard én een pion achter tegen slechts een Toren. Zijn Torens staan trouwens wel heel goed. De witte Koning heeft daardoor bijna geen velden meer! Patrick ziet een vette zet waarmee hij wit misschien wel schaakmat kan zetten. Zien jullie wat Patrick met zwart gespeeld heeft?

Tip: De eerste zet is met de Loper schaak geven.


12 oktober 2011


Een mooie dubbelaanval van Anna moeten jullie beslist even zien.

Anna speelde 1. c3-c4! Het Paard op a5 en het Paard op d5 zijn nu aangevallen.

Nog een mooie stelling met zowel voor wit als voor zwart een Paard aan de rand van het bord. Deze stelling is van Vera met wit.

Vera staat een Loper achter. Zwart is echter vergeten een pion in het centrum te zetten. Daardoor kan de Dame op d8 en de Loper op c8 nog steeds nergens heen. Daarentegen heeft zwart wel een Paard aan de rand gezet, namelijk op h3. Aan de rand heeft een Paard minder goede velden dan in het midden. Vera Schonewille kan nu dit Paard aanvallen. En dat doet ze. Na 1. Dc1-e3 kan het Paard nergens meer heen. Bovendien kan wit nu lang rokeren. Zwart kan het Paard nog verdedigen door 1. ...,d7-d6. De Loper van c8 dekt dan het Paard op h3. Zwart zag dit echter niet, waarna de partij weer bijna in evenwicht was. Door deze vette zet mocht Vera de beker deze week mee naar huis.


19 oktober 2011


Zou Vera deze week de vette zet bokaal weer mee mogen nemen?
Wit dreigt 1. De1-e8 schaakmat. Vera is echter aan zet met zwart. Ze kan haar Loper verzetten waardoor de Toren van a8 het veld e8 dekt. Ook kan ze een vluchtveld voor de Koning maken door de pion op de h-lijn op te spelen, bijvoorbeeld 1. ...,h7-h6. Maar Vera kan ook de Dame winnen door een supergoede dubbelaanval op de Koning en de Dame.

1. ...,Pd4-f3+ wint een Dame. De Dame van g4 valt nu ook nog de Loper op c4 aan.

Oei nee Vera, hier nog in het bezit van de wisselbokaal, zet Dg4-d7 om zo het veld e8 te verdedigen.

Deze week zag Anna tijdens de trainingspartij op het demonstratiebord als enige een dubbelaanval.
De stelling komt uit een partij Arjan de Vries tegen Christiaan Wijnia gespeeld op 14 oktober 2011.

Arjan heeft met wit net 1. Lc1-h6 gespeeld. Zwart mag nu niet meer rokeren. Dat is dus goed voor wit. De d-pion is echter zwak omdat er geen pion meer op de c-lijn of de e-lijn staat om pion d4 te verdedigen. Dat is goed voor zwart.
Zwart speelt 1. ...,Pb8-c6 en valt de pion op d4 nu voor de derde keer aan. De pion kan niet meer verdedigd worden of wit moet de Loper van h6 terug naar e3 zetten. Zwart mag dan echter wel weer rokeren en wit zet twee keer achter elkaar met hetzelfde stuk. Dat is eigenlijk nooit een goede zet. Wit had dan beter direct de Loper naar e3 kunnen zetten.

Er is een vraag of 2. Lf1-b5 een goede verdediging is. Het Paard op c6 is nu gepend. Dat betekent dat het de pion op d4 niet mag slaan, omdat de zwarte Koning dan schaak staat.

Anna de Vries weet of dit een goede zet is: Ze antwoordt door een dubbelaanval op Lb5 en Ke1 te spelen door 2. ...,Dd8-a5+. Een vette zet!
In de echte partij speelde Arjan overigens niet 2. Lf1-b5, maar 2. Dd1-b3. Waarna een aantal zetten later beide spelers remise overeen kwamen.

Anna met de Wisselbokaal