De Vette Zet Wisselbokaal november 2011

Iedere woensdag worden in Stadshagen partijen gespeeld voor de jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt, mag een week lang de wisselbokaal op zijn nachtkastje zetten.


2 november 2011

Deze week is de Wisselbokaal gewonnen door de huidige koploper uit de jeugdcompetitie: Niek Gietema.

Niek zag in de volgende stelling tijdens de training de juiste vette zet:

Zwart kan een dubbelaanval spelen.
Hij is moeilijk hoor! Ik ga wat tips geven
Tip 1: het is een dubbel aanval
Tip 2: kijk wat bij wit niet goed verdedigd is
Tip 3: het is een dubbelaanval met de Dame (zwart zet dus met zijn Dame, maar ja naar welk veld?)
Tip 4: de aanval is op een stuk en een belangrijk veld
Tip 5: dat betekent dat wit het aangevallen stuk beter weg kan geven omdat hij anders mat staat
Tip 6: Moeilijk heh? Val de Toren op e1 en het veld g2 aan.
Tip 7: Knap dat Niek zag dat 2...,Dg4xg2 schaakmat was, vind je niet? Als wit zich niet mat wil laten zetten dan wint 2...,Dg4xe1 een Toren.


9 november 2011


Een drukte van belang vandaag: Er is een nieuw blok van 6 schaaklessen is begonnen. Alle de kinderen uit niveau 3 en 4 spelen in de jeugdcompetitie. Daaronder zijn ook een aantal nieuwe gezichten.

Tobias Geldof is de eerste met een interessante stelling. Wit heeft net 1. b2-b3 gespeeld. De Loper op c4 is nu verdedigd, maar ...

er is nu een ander stuk onverdedigd. Goed gezien Tobias! Zien jullie dit ook?
Zwart slaat de witte Toren. Wit laat zich niet kennen en speelt 2. b3-b4. Een dubbelaanval?! Hmmm, ja maar geen goede. De Dame op a5 en Toren op c5 zijn tegelijk aangevallen, maar Tobias (nog steeds) met zwart kan nu alweer een onverdedigd stuk slaan.

Nu besluit Tobias de onverdedigde Loper te slaan door 2...,Tc5xc4 te spelen.
Wit antwoordde echter met het slaan van de onverdedigde Dame: 3. b4xa5. Beter had zwart in plaats van 2...,Tc5xc4 de zet Da5xb4 kunnen spelen. Dan had hij zijn Dame niet verloren. De Dame is immers meer waard dan de Toren en de Loper bij elkaar. De volgende stand was het resultaat van de ruil.


In de jeugdcompetitie proberen we spelers met evenveel punten zoveel mogelijk tegen elkaar te laten spelen. Twee debutanten vandaag hebben beide evenveel punten en gaan een interessant duwel aan. Beide spelers hebben nog niet gerokeerd. Zwart staat een stuk tegen een pion voor, maar zijn Koning staat wordt aangevallen en is in gevaar.

Zwart had hier 1...,Dd5-f7 kunnen spelen, maar kiest ervoor om 1...,Ke8-d8 te spelen. Nu mag de Koning niet meer rokeren, omdat hij gezet heeft. Na wat ruilen komen de volgende stelling op het bord.

Nu kan Paul Alkema, die de witte stukken speelt, matzetten.
En dat doet hij!


Paul veert op uit zijn stoel om zijn vette zet Df7xf8+ schaakmat te spelen waarna...


...er een tevreden lach op zijn gezicht verschijnt.


16 november 2011

Het is weer super gezellig en super druk. De kinderen van niveau 1 en niveau 2 krijgen nog les als niveau 3 en 4 de partijen in de jeugdcompetitie spelen. Tegen het einde van de schaakavond is nog één partij aan de gang. Bram staat een Dame, een Paard en een pion achter. De tegenstander van Bram probeert de eenzame Koning van Bram midden op het bord mat te zetten. Dat lukt natuurlijk niet. Door steeds schaak te zetten kan de Koning steeds weglopen. Om mat te zetten moeten de hulptroepen erbij gehaald worden. Bijvoorbeeld met de pion naar de overkant lopen om zo een extra Dame te halen. Of de hulp van de Koning inroepen is ook genoeg om mat te gaan zetten. Maar dat gebeurd dus niet. Bram wordt er moedeloos van, maar hij geeft zich niet gewonnen. Dat is een goed besluit, want als de tegenstander even niet oplet kan het ook nog pat worden. Dan is het remise. Na lang doorspelen maakt de wedstrijdleider er remise van. Bram de Leeuw heeft dus eigenlijk door steeds door te spelen heel veel vette zetten gedaan! Slim en dapper. Dat wordt beloond met de Wisselbokaal. Bram is samen met Tobias de jongste speler. Ze zijn beide 6 jaar. En toch spelen ze al tegen veel grotere kinderen. Knap hoor!

Iedereen die ook nog niet weet hoe je mat moet zetten met een Dame: In deze lesbrief staat hoe dat gaat.


23 november 2011

Het is fijn als je Koning én veilig aan de kant staat én ook nog wat bewegingsruimte heeft. In de volgende stelling staat de zwarte Koning wel aan de kant. Maar hij staat niet veilig. Hij kan helemaal nergens heen door de witte Toren van g1.

Jeremy de Kok, die met de witte stukken speelde, zag dat ook en zette zijn Paard op f7, schaakmat! Vette zet Jeremy! Jij verdient deze week de bokaal.


30 november 2011

Sinds 9 november speelt Justus Heutink mee in de jeugdcompetitie. Meestal spelen de spelers die ongeveer evenveel punten hebben tegen elkaar. Omdat de twee koperslopers in de competitie al veel tegenstanders hebben ontmoet, is Justus de volgende tegenstander. Dat is geen gemakkelijke opgave voor deze doorgewinterde schakers. Justus geeft prima partij. Zijn vette zetten zijn net niet vet genoeg om te winnen tegen deze giganten, maar wel vet genoeg om een week lang de wisselbokaal mee te nemen.