Jubileumtoernooi 10 juni 2023Het was een warme, zonovergoten zaterdag in juni. ZSG beleefde vorig jaar haar 130(!) jarig bestaan, begin september ‘23 komt de teller van de Osbo op 77 jaar te staan. ZSG en de Osbo, waarvan Miklós secretaris is, hadden de handen ineengeslagen om een jubileumdag te organiseren. Er was een keur van schaakfestiviteiten, ondergebracht in De Enk en De Nieuwe Keuken (Eureka). Zelfs al vóór de opening trok het buitenschaakspel enkele liefhebbers. Buiten was ook de aanschuifsimultaan, met gedurende de dag diverse schakers.

De voorzitter van de OSBO Huub Blom (links) en voorzitter van ZSG Harry ten Klooster (rechts)


TweetallentoernooiMet enige vertraging (hoe laat begonnen we ook al weer?) startte in Eureka, een bekend onderkomen, het tweetallentoernooi. Onder leiding van Marc en tweede man Miklós werd tegen half twaalf in het sfeervolle restaurant de aftrap verricht. Twaalf tweetallen bonden met elkaar de strijd aan. Gezien de ratings beloofde het een scherpe strijd te worden. De eerste drie teams eindigden dicht bij elkaar, waarna - heel sportief - men besloot het totale prijzengeld te delen.

De top drie:
1. Bas&Andries met 11 Matchpunten en 11 bordpunten,
gedeeld 2./3. Boris&Brian en Lars&Jeroen met 11 Matchpunten en 10 Bordpunten.
Eervol aan de staart van de ranglijst vinden we het duo GJ&Fred met 2 Bordpunten.
Simultaan door GM Thomas BeerdsenIn zaal 11 stonden de tafels klaar voor de simultaan tegen de kersverse Apeldoornse grootmeester Thomas Beerdsen. Een mooi, breed schaakge¬zelschap bond de strijd aan en probeerde Thomas beentje te lichten. Ruben Schoenmakers lukte het al vrij vlot met een halfje uit de zaal te vertrekken.


Velen beten zich stuk op de sterke grootmeester. Toch moest Thomas een nul incasseren. In de verre eindstrijd vergallopeerde hij zich tegen onze clubgenoot René (zie inzet). René had naar zijn zeggen lange tijd minstens remise op zak, maar zette door. Hij ontving voor zijn zege (het was de enige van de dag) een mooi schaakboekwerk.


Lezing door Huub BlomOnze jubilerende voorzitter van de Osbo toonde zijn diepe research in de lokale schaakgeschiendenis. Met verhalen over bijzondere bondsgebeurte¬nissen en een prachtig overzicht van vergeten clubs (waaronder illustere Zwolse namen als De Blazende Veiligheid en SC Eureka) zette Huub een mooie presentatie neer.
De historie van de ZSG teams was in het verhaal van Huub verweven. Zijn boeken over schakers in WO II (een drietal prominente, joodse ZSG-ers werd door de Duitsers gefussileerd) en het overzicht van 75 jaar Osbo zijn erg de moeite van het lezen waard.


Lezing door IM Willy HendriksDe tweede lezing gaf een terugblik in de tijd: de tweestrijd rond het 1e wereld¬kampioenschap tussen romanticus Zukertort en tegenpool Steinitz werd kleurrijk onder de loep genomen. Steinitz werd wereldkampioen. Zukertort werd door zijn nederlaag een vergeten schaker en dat werd door Steinitz meerdere malen, tot zelfs over zijn graf, benadrukt.
Leuke anekdotes uit die tweestrijd en hun levensloop sierden de lezing. Willy sloot af met een aantal stellingen uit die tijd, omlijst met enkele aardige varianten waarop het publiek geamu¬seerd reageerde.


JeugdtoernooiNatuurlijk mocht een podium voor de jongere schakers tijdens dit jubileum niet ontbreken.

In vijf poules, ingedeeld naar sterkte, werd flink gestreden om mooie prijzen. Arjan kan door een uitstekende voorbereiding terugkijken op een geslaagd toernooi. Onder de winnaars veel ZSG jeugdspelers die met volle trots hun prijs in ontvangst namen.


In poule A stelde Daan in de laatste ronde de eerste plaats veilig door van de nummer 2 te winnen


Sander was in Poule B de sterkste met een score van 5 uit 5


In poule C was het heel spannend. Milton en Jesper eindigde beide met 4 uit 5 en kregen beide een mooie beker mee.


Olivier was op dreef in poule D met de maximale score, dat beloond werd met de eerste prijs.


In poule E haalde Idsert de winst in alle partijen binnen. Ook hij kreeg een mooie beker mee.

Voor alle overige deelnemers was er een medaille als herinnering aan dit geslaagde en feestelijke toernooi.

Download de uitslagen van het jeugdtoernooi (pdf-bestand van 240 KB).