Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Zaterdag 10 maart ontvingen we HSP/Veendam in de Terp. Onder toeziend oog van flink wat ZSG-achtige toeschouwers (waarvoor hulde!) traden de volgende acht matadoren aan, natuurlijk nadat onze bord 1, 6 en 8 spelers aan elkaar waren voorgesteld:

1. Caspar2. Ferdinand3. Boris4. Ronald5. Miklos6. Bart7. Chris8. Jan W.

Ik was een keer zelf als eerste klaar. Tegenstander stond onder positionele druk (vervelend, maar lang niet doorslaggevend) en haalde wat plannen door elkaar: koning Lees verder...
op 11-03-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Voor het derde achtereenvolgende jaar ondernamen we onze wintertocht naar Damwâld voor het treffen met de plaatselijke FC. Net als de eerste keer zaten we in het clubhonk van de schaatsvereniging, een prima locatie. Provinsje Fryslân heeft het wegennetwerk in het noordoostelijke deel wat onder handen genomen, en nu loopt er een tweebaansweg zonder stoplichten en andersoortige obstakels, zoals dorpjes met 30-zones, van Drachten naar Dokkum. Een flinke verbetering!

De keuken h Lees verder...
op 04-02-2018 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Kelderkraker in Zwols voordeel beslist

Afgelopen zaterdag kwamen de schaakvrienden van Philidor 3 op bezoek voor wat we helaas een degradatiekraker mochten noemen. Gedurende de campagne 2017/2018 hadden we nog maar twee schamele matchpunten verzameld, en die kwamen binnen tegen een ‘onthoofd’ Staunton waar Jonas Hilwerda (2200) niet meedeed.

Scoren was het devies, en als onze tegenstanders ook een ANPARC/opstelling-goeroe hadden, dan hadden ze Bram op het hoogste wi Lees verder...
op 17-12-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Er zijn nogal wat mutaties geweest in ZSG 1, er is per saldo een half team vervangen. Gemiddeld is het team wat minder sterk dan vorig seizoen, door het vertrek van de megakleppers Frijling en Mellema. Handhaving is echter een heel reëel doel. Tot nu toe blijkt dat ook. Na een zwakke ouverture tegen Winterswijk volgde een heel wat geslaagder optreden tegen Staunton. Als het nog beter gaat dan kan het doel natuurlijk worden bijgesteld. Dat is hoe de hazen lopen in het schaken. Lees verder...
op 10-10-2017 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
ZSG – Sneek 5-3

Het moet een komisch gezicht geweest zijn: twee zeer gehaaste voetgangers door de Enkstraat zich voortbewegend, die dan wijkcentrum De Enk binnenlopen om erachter te komen dat ze elkaars tegenstander zijn. Het was mijn tegenstander niet, maar het was een redelijke gok. De gehaaste voetganger leek namelijk qua kledingkeuze op Epishin, zeg maar een soort schaker. Al grist een beetje schaker geen pionnen bij de tegenstander weg in tijdnood, en Epishin deed dat in Arn Lees verder...
op 02-04-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Gisteren stond de kraker tegen medefavoriet Emanuel Lasker op het programma. Beide teams waren in ratingslagorde opgesteld, uitgaande van eigen krachten. Ik kan me niet heugen dat ZSG 1 vóór gister ooit met een gemiddelde rating van maar liefst 2064 aantrad. Hulde aan de Hoogeveensche boys, die maar mooi weer 1.5 uit 2 binnenhaalden, en aan Fred die al een half jaar met de bezetting van deze pot bezig was.

Bij de Gandhi werd besloten dat er maar weer eens een verslag moest Lees verder...
op 05-02-2017 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen SISSA 3 op de rol. Het was een gezellige middag in de Enk, met een schaakmatch + flink wat supporters, een bridgematch en wat techniektafels waar huishoudelijke apparaten van buurtbewoners gerepareerd werden.

Natuurlijk gaat dit verslag niet te veel over schaken, want daar snap ik maar weinig van. Sommige partijen staan al op het gastenboek en er komt vast nog wel wat bij.

Bord 3, daar zat zoals verwacht Edim Salihbegovic, ingeschat als mog Lees verder...
op 18-12-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1

Eigenlijk kan er qua sfeer niks op tegen ons oude Denksportcentrum Zwolle. Maar zo af en toe kom je voor een uitwedstrijd in een locatie die ook denksport ‘ademt’. Zoals café Atlantis in Amsterdam twee jaar geleden, en vandaag dus het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen. En denksport werd er beoefend. Behalve Staunton – ZSG was er nog een pot uit onze klasse: SISSA 3 – Emanuel Lasker. De Groningers wonnen verrassend van de koploper met 5-3. Ook de andere SISSA teams speelden thuis. SISSA 1 verloor met 4.5 – 5.5 van HMC Calder ondanks twee ippons door de broeders Van Foreest. SISSA 2 rolde met 4.5 – 3.5 Lonneker op, onze misschien-tegenstander in de beker – al schijnt er gewoon opnieuw geloot te worden, dus mijn uitspraken m.b.t. het bekerschema zijn waarschijnlijk onzin.

Je zou zeggen dat we allemaal de helft van de tijd bij Lonneker en Emanuel Lasker aan het spieken waren om alvast ons plugwerk te doen, maar daar kwam weinig van. Onze match verliep moeizaam. Alleen onze niet-reportende razende reporters hebben alles kunnen zien, maar dat zijn vooral goede drinkers, goede supporters, matige schakers.

Verder zou je zeggen dat met zo veel goede/redelijke schakers in het huis het instellen van de klokken geen problemen oplevert. Maar Fred had gezien dat dit om vijf minuten voor aanvangstijd, met hier en daar een hoop geklungel, werd gedaan. En sommige klokken stonden niet goed, dat wil zeggen met zettenteller. En nu krijg je automatisch na zet 40 een half uur erbij. En dat is dubieus, want nu ga je nooit meer een “voor de zekerheid” 41ste zet doen omdat je weet dat je de 40 hebt gehaald. (Klokken die niet goed ingesteld zijn, waar hebben we dat eerder gezien... Oh ja, ZSG – Pallas voor de beker, oktober dit jaar.)

De allereerste prognose was als volgt:
Bram 0, Andries 1, Boris 1, Ferdinand 0, Bart 0, Ronald ½ , Piet 1, Sjoerd 0. Slechts drie van de acht borden zouden uiteindelijk de prognose matchen.

Bij Sjoerd (8) stond er al snel een volgende soort stelling op het bord. Hint: let op de structuur e4 c3 vs. e5 c5. De stelling was volgens mij erger dan dit diagram maar you get the picture. Welk veld is lek? Juist, d5. En mogelijk ook nog b6 als wit tot a5 komt. Dit werd een spoedige nul.

Dan de partijen waar ik weinig van gezien heb.
Bram (1) was op dit bord geplant om Yeb Blom onschadelijk te maken. We zijn er trouwens achter waarom deze man steeds op bord 1 zit. Het gaat hier om de clubkampioen van Staunton, en volgens de clubtraditie zit die dan extern op 1. Volgens de experts stond Bram eerst goed, daarna verloren, en daarna vocht hij zichzelf terug naar een toreneindspel dat remise was.

Ronald (6) speelde met zwart tegen een niet al te ondernemende witspeler. Dat leverde eerst een gelijk-achtige stelling op, en dat werd langzaam uitgebouwd tot een vieze drukstelling. D+T beiden, maar die van Ronald stonden goed en schoten op een isolani en een tochtige koning. Op een gegeven moment werden de goede zetten voor wit wel erg schaars. Het punt werd aangekondigd door onze supporters, die met de deur open in een echoënde gang riepen “Ronald is aan het winnen!”. Dus ik ging maar eens kijken, en inderdaad: Ronald had een dubbele aanval schaak+hout.

Van de partij van Piet (7) heb ik in het geheel niks gezien. De experts waren onder de indruk van het spel van onze “eminence grise”, die liet zien dat de eerste drie partijen van dit seizoen (drie nullen) een eenmalige setback waren.

Bart (5) speelde tegen de sterke Hans Polee en verloor nadat een cheap shot niet werkte. Het verzoek is trouwens om de partijen wel te posten, ook al heb je strikt genomen geen postrecht omdat je bijvoorbeeld verloor.

Tussenstand was 2.5 – 2.5 en nu werd het spannend..

Boris (3) had eigenlijk van alles wat meer dan zijn tegenstander: lopers, initiatief, ELO.. Met één slechte zet werd een paard de stelling binnengelaten en nu moest het door Boris nog goed gespeeld worden om remise veilig te stellen. Dat lukte ondanks tijdnood, dus 3-3.

Ik (4) was mijn defensive skills aan het bijhouden. Het was weer langs de rand van de afgrond, niet zo erg als afgelopen dinsdag tegen Bas maar wel nul-waardig. Er kwam ruil-slav en daartegen speel ik tegenwoordig e5, een tijdelijk pionoffer, zonder het goed te kennen. De pion kwam niet terug en in plaats daarvan stond mijn d4-pion (de compensatie die ik enigszins had) onder druk. Het voelde alsof wit de verkeerde toren naar d1 speelde, waardoor er later halfreddende zetten als Pc2! in de stelling zaten. Daarna is het vast nog steeds verloren, maar er zit voldoende irritantheid in de stelling om het een menselijke wit lastig te maken. Later moest ik kiezen tussen pion terugnemen of zijn sterke loper eraf hakken. Ik koos voor het eerste en kreeg vervolgens, vermoedelijk onnodig, het tweede gratis erbij. Het werd zelfs nog een plusremise, al is het voordeel dat ik in de eindstelling heb puur esthetisch van aard. Tot zo ver wat ik ervan heb 'begrepen', nu maar eens de partij:

Verdict van de machine:
* 8...Lg4 moet, maar dat wist ik inmiddels al via andere bronnen
* 13.Lf4 returns the favour
* 16…Pxf4 inlassen wel zo simpel en nu zou ik goeie compi hebben
* 19...Lf5 verliest op slag (20.Lxd8, beiden gemist...)
* 22...Db5! redt beter dan Pc2
* 25...Tfxf2 verliest geen stuk, kan gewoon
* Eindspel: machine-achtig gespeeld :)

Andries (2) kon de match binnenhalen, diep in het eindspel tegen het jonge talent Jonas Hilwerda. Voor ZSG zou het onverdiend zijn, maar wie maalt daarom.. Onverdiende punten smaken het lekkerst zeg ik altijd maar. Erg ambitieus was de opening van de jeugdspeler niet: ruil-Frans. Zeer geschikt wel als je met wit speelt tegen hogere ratinghouders. Je haalt in elk geval het eindspel en wie weet wat er dan gebeurt. Na de droge opening ondernam Jonas wel wat op de koningsvleugel, maar dit liep op een of andere manier in een mes. Andries had betere structuur + beter licht stuk, dus lekker grinden. De troef, Hilbert de h-pion werd waarschijnlijk te vroeg opgespeeld om op de damevleugel verbonden vrijpionnen te krijgen. De witveldige loper die Andries had, controleert wel het promotieveld van Hilbert maar niet van Anton. Dus zitten er remisetactieken in met paardoffers voor de 1-na-laatste pion (Bernard), waarna je de verkeerde randpion over hebt. Het moet gezegd worden dat Jonas het eindspel heel goed keepte.

We moesten dus berusten in 4-4. Onze hooligans vonden dat niet leuk, er werd flink knalvuurwerk afgestoken in Zwolle-Centrum. Er werd zelfs met witte zakdoekjes naar Fred gewapperd, maar de positie van de ANPC lijkt voorlopig houdbaar. De voetbalfans daarentegen namen hun verlies gelaten: de 0-4 van PEC tegen Groningen kwam hard aan maar het volk is wel wat ellende gewend dit seizoen.

Klasse 3A ligt helemaal open, na het verlies van Emanuel Lasker tegen SISSA 3. Almelo en Sneek staan met Emanuel Lasker op 6 MP, wij op 5. 


op 27-11-2016 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Als laatste wedstrijd van het seizoen stond er een heuse IJsselderby op het programma: ZSG vs Denk en Zet/O&O Kampen. De alliantie van Hattem en Kampen kon nog degraderen als de concurrent De Twee Kastelen zou winnen van koploper en gedoodverfde titelkandidaat De Spassky's. Dat werd echter onwaarschijnlijk geacht. Voor Zwolle stond er qua promotie/degradatie niets meer op het spel. Wel was het team gemotiveerd om zowel het seizoen als de periode in de speelzaal goed af te sluiten. Lees verder...
op 24-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Na het bijzonder zwakke thuisduel tegen Sneek was de achtste ronde aardig van belang geworden: het geschonden blazoen moest opgepoetst worden en het vlaggeschip diende naar een veilige positie in 3A te worden gemanoeuvreerd. De wedstrijd uit tegen het laag geklasseerde Haren & Oostermoer bood hier de kans toe. We waren redelijk bij de les en het zat ook niet tegen. Lees verder...
op 03-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1