Speelschema en uitslagen ZSG 1 KNSB 3B 2017-2018

KNSB 3B 2017-2018 uitslagen en stand

DatumThuis UitUitslag
16 september 2017 WSG - ZSG 5 - 3
7 oktober 2017 ZSG - Staunton 5½ -  2½ 
4 november 2017 Spaskky's - ZSG 4½ -  3½
25 november 2017 ZSG - DSG Pallas 2 - 6 
16 december 2017 ZSG - Philidor 1847 3 5 - 3 
3 februari 2018 Schaakwoude - ZSG 4 - 4 
10 maart 2018 ZSG - HSP/Veendam 5 - 3 
7 april 2018 Qonnected Hardenberg 2 - ZSG 3½ - 4½ 
21 april 2018 ZSG - SG Max Eeuwe 2  

 

 

Reeds luttele dagen voor de Kerst was de Zwolse thuisbasis De Terp opgetuigd in navenante sferen. De lichten waren gedimd, een sterrenhemel was aan het plafond bevestigd en de speelruimte verder opgesierd met bijbehorend groen. Geen echte naaldbomen, maar dat kon de pret niet drukken. De aanblik kon met recht vredig genoemd worden. De kerstkransjes mochten natuurlijk niet ontbreken. Er zou die avond menig exemplaar door de aanwezige schaakkaken worden vermalen, men liet het zich goed smaken. Lees verder...
op 22-12-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Toen de Spassky’s een jaar of vijf geleden op bezoek kwamen in het Denksportcentrum – met nog in de gelederen Folke van Dorp, ex-ZSG – werd er tijdens het inleidende praatje van de Arbiter een foto van de naamgever van hun vereniging pontificaal naast bord 1 gezet. Onder virtueel toeziend oog van hun idool wisten ze voornamelijk aan de hoge borden toe te slaan en ons te kloppen met 3.5-4.5. De laatste ontmoeting tussen beide verenigingen was nog maar kort geleden, toen hun KNSB Lees verder...
op 15-12-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Het was al enige tijd bekend en in de agenda's van de spelers stond het dan ook goed genoteerd. Het ging er weer van komen, de tocht naar Het Hoge Noorden. Het is een hele onderneming, dus we hadden ruim een uur gereserveerd voor de reis. De basis acht van het Vlaggenschip was volledig beschikbaar, een fenomeen dat zich niet zo vaak voordoet. Toch togen we met slechts zeven man op pad. Lees verder...
op 26-11-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Omdat we niet konden kiezen uit 2 of 3 externe SOS-achttallen zitten we er dit jaar tussenin. De onvolprezen Roeiboot is natuurlijk weer van de partij, net als het Team Zonder Naam (niet te verwarren met het Vlaggenschip), en we hebben voor het eerst een SOS-viertal. Nu is het redelijk normaal dat de opstelling voor onze tegenstanders een complete verrassing is, maar ook de om 5 voor 8 in de Terp aanwezige ZSG’ers tastten enigszins in het duister. Gelukkig waren de spelers wel op de hoogte Lees verder...
op 12-11-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Met een opstelling die een elogemiddelde in de buurt van de 2200 liet aantikken was het duidelijk dat ZSG 1 een tegenstander van formaat had getroffen in de tweede ronde. LOS is een snel rijzend en reizend schaakgezelschap dat grotendeels bestaat uit spelers die zich hebben los-gemaakt van SISSA met bekende kanonnen als Van Assendelft en Hummel in de gelederen, alsmede regerend ZSG weekendtoernooi-winnaar Koen Lambrechts.

  Lees verder...
op 04-11-2019 door Miklos in ZSG1, Algemeen, Extern
Op 18 oktober mocht ZSG 1 aan de bak voor een eerste optreden in het nieuwe seizoen van de SOS-competitie. Met dit jaar twee SGS-teams in de Hoofdklasse B mochten we thuis aantreden tegen Amersfoort 2, dat een aantal bekende gezichten in de gelederen heeft.

De spits werd afgebeten door Ferdinand die de Hollandse Stonewall van tegenstander Alexander Miltenburg ontmantelde. Deze had de kans op een iets betere stelling gemist en was op een dwaalspoor geraakt. Lees verder...
op 20-10-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 28 september vertrok het vlaggenschip bij de start van het nieuwe seizoen voor een verre expeditie tegen HSP Veendam in Hoogezand. Compleet waren we niet, want Boris had familieverplichtingen en daardoor was Gijs supersub. Ferdinand was eveneens afwezig, maar die had het fatsoen om vooruit te spelen en alvast een punt binnen te halen. Bij aankomst bleek de auto met teamleider verlaat, maar aangezien er van HSP ook nog iemand onderweg was vanuit Zandvoort(!) begon de wedstrijd in zijn Lees verder...
op 29-09-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1

In de voorlaatste ronde van de KNSB-campagne kwam laagvlieger WSG 2 op bezoek in de Terp. Het was essentieel dat ze niet van ons zouden winnen, want dan konden er nog allerlei nare dingen gebeuren zoals degradatie. Hun topscoorster (is dat vrouwelijk voor topscorer?) liet verstek gaan vanwege iets banaals als een dispuutfeest, gelukkig waren wij voor de verandering eens wél in de sterkste opstelling, dat wil zeggen, op papier. Het bewijs dat niet alleen rating veel betekenis heeft, maar ook andere zaken zoals routine of geen koffie meer in huis hebben op een KNSB-zaterdagochtend, werd geleverd door Ronald: 1.e4 c6 2.Pf3 d5, een mooi moment om erachter te komen dat je tegenstander op zet 1 een stapje minder ver oprukte met de c-pion dan je dacht. Gelukkig heeft Ronald daar ook wel eens theorie bekeken en kon nog "vluchten" naar een licht voordelig doch zeer slaapverwekkend eindspel.

Op maar liefst vijf andere borden werd wel een Siciliaan gespeeld. Bij mij een houtje-touwtje Taimanov 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 e6 5.Pxc6!? waar ik, niet gehinderd door enige kennis, een redelijke stelling wist te bereiken. Boris kreeg een versnelde draak, 1.e4 c5 2.Pf3 g6, met de nadruk op 'kreeg' want voor Maroczy bind adepten is dit een walk in the park. Al is een walk in the park nog relatief energieverspillend in vergelijking met Boris' nieuwe transportmiddel, de e-bike. 

Van ZSG 1 - WSG 2 was Miklos als eerste klaar. In een prima stelling probeerde hij een cheap shot, dat werd gezien en nu stond hij aangekrant. Met een flink elo-overwicht kun je nog doen alsof het allemaal de bedoeling was en wie weet krijg je een remise-aanbod. Zo ook bij deze partij en het wereldrecord remise aannemen werd weer met een paar honderdste aangescherpt. Het is nu de vraag wanneer Anish Giri een poging gaat doen om het wereldrecord terug te pakken..

Ondertussen stroomde de andere helft van de zaal leeg (oh shit, mat/pat/rook count/stukverlies en hup naar de bar) en daar was het dan al snel erg gezellig. Een zeer jeugdig Assen 3 had snel de matchpunten in de tas maar dat mocht de pret niet drukken: Das Boot is gehandhaafd in de 5de klasse, daar moest op gedronken worden en ondertussen moest ook nog even het talententeam van Assen op de foto voor het thuisfront. Robert had er nog eentje mat gekregen maar Ineke, Gijs en GJ waren niet opgewassen tegen het aanstormende jeugdgeweld.

Van de overige partijen heb ik maar weinig meegekregen behalve een paar stellingen.
Bij Bart schommelde de evaluatie net zo hard als het weertype van vandaag: zon op zet 3, sneeuw op zet 5, hagel op zet 10, zon op zet 15, etc. etc.
Bij Albert stond constant van alles in, leek het wel. Op een gegeven moment had hij zelfs een dame én een Q maar er hing van alles met schaak ook. Erg lastig om als langslopende toeschouwer de juiste conclusies te trekken. 
Bij René ging het met harde hand richting de kingkong. Het zwarte initiatief op de damevleugel werd volledig geblokkeerd op veld d4 en vanaf daar keek een batterij schuine helemaal naar h8. De kenners zijn het er niet over eens of dit nou een strategische demonstratie was of toch meer een epische matpaalactie, de waarheid ligt vermoedelijk ergens in het midden.

Jan had het lastig ondanks het bezit van het loperpaar. Door het centrum kwam een lawine aanstormen en daar was de stelling van Jan niet op berekend helaas. Dat wat dan ook meteen de enige nul. De moeilijke partijen (Bart, Ronald en ik) werden alledrie in Zwols voordeel beslist, niet echt vanwege flitsend spel maar wel door mentale hardheid. De soepele overwinningen van Boris en René en de halfjes van Miklos en Albert (wederzijdse mayhem wikkelde af naar eindspel ongelijke lopers) daarbij opgeteld leverden een fraaie 6-2 overwinning op.

Hier de overwinning aan bord 1. Het was een moeizaam gevecht onder meer doordat 27.Lc4 als een totale verrassing kwam. Het winnende plan in het eindspel bestond uit het afruilen van h&g tegen f&e zodat de overgebleven zwakke broeder op d5 in de scope van mijn koning stond.

Voor ZSG geen dispuutfeest maar keiharde evaluatie... bij de Gandhi. 
Waar ging het mis dit seizoen? Hoeveel nummer 1 zetten heeft Boris gedaan? Waarom rijdt Boris in hemelsnaam op een e-bike? Wat vinden we van islamitische staten, Forum voor Democratie en remise spelen tegen 'niemand'? Vragen, vragen, vragen.. De volgende (en laatste) ronde van het filosofisch open podium 2018/2019 staat gepland op 11 mei. Dan spelen we overdag om Ronald Keizers baard tegen Zevenaar.


op 14-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1, ZSG2
Sinds een jaar of wat doen we in de OSBO aan gezamenlijke slotrondes, de kers op de taart van de doordeweekse avondcompetitie - mits goed georganiseerd, zo leert de ervaring. Het Denksportcentrum was natuurlijk episch voor dit soort gelegenheden, maar ook in de Terp kan het dus prima. Note to self: voortaan eerder de deur naar buiten open zetten voor frisse lucht. We willen natuurlijk niet dat de schaakwereld een imago krijgt van, hoe schreef Gé het ook weer, naar oud zweet ruikende Lees verder...
op 07-04-2019 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG1
Op zaterdag 16 maart mocht de reis naar Enschede weer eens worden aanvaard. Aldus zette de Zwolse armada even voor twaalven koers naar Twente. De schaakvereniging Max Euwe heeft aldaar inmiddels het roemruchte ESGOO opgegeten. Een ingesteld onderzoek wees uit dat de opponent maar 4 basisspelers in de wei had staan, wel is de club ook in de breedte sterker dan de onze. Zoals wel vaker had ZSG niet alle basiskrachten aan boord. Lees verder...
op 18-03-2019 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG1