ZSG 2   OSBO Klasse 1A 2017/2018 

uitslagen en standen OSBO 2017-2018

DatumThuis UitUitslag
9 oktober De Toren Arnhem 3 - ZSG 2  4½ - 3½
10 november ZSG 2 - ZZS! 1 4 - 4
5 en 12 december Meppel 2 - ZSG 2 5½ - 2½
19 januari ZSG 2 - Pallas 2  2½ - 5½
13 februari VSG 1 - ZSG 2  6 - 2
9  maart ZSG 2 - PSV DoDO 2  
13 april ASV 6 - ZSG 2 (slotronde bij PSV DoDO)  

 

   

 

 

ZSG 2 kampioen!

De tweede klasse A van de Osbo competitie kenmerkt zich door bijzondere uitslagen. Een groot aantal hoge scores en ook een aantal gelijke spelen waren het tweede team tot en met ronde zes ten deel gevallen. Nadat Caïssa en ook de reserves van PSV DoDo voor de titelstrijd waren afgevallen bleven ZSG2, vorig jaar onfortuinlijk in de slotronde (weet u nog de 4-4 bij ZZS!), en Het Briesend Paard, vorig jaar jammerlijk degradant van de eerste klasse, over. Het lot besliste dat deze twee teams in de slotronde tegen elkaar zouden uitkomen.

Teamleider Bram had voorafgaand aan de ontmoeting uitgebreid onderzoek verricht, maar kwam niet verder dan wat namen en een hoge ratingscore van onze opponenten. Dan maar in de sterkste opstelling, moet Bram hebben gedacht. Om 19:00 uur vertrokken we richting Kampen. Ergens in de buitenwijken van Kampen, om precies te zijn in de oude volkswijk Brunnepe, spoedden wij ons naar het wijkcentrum Reijersdam. Een karakteristieke ontmoetingsplaats voor locals die ook wel eens een biljartje leggen. Ruim op tijd, want de gastheren Hans Spoelstra en Jan Kleijer moesten de ruimte nog inrichten. Zo hadden wij tijd om de bar met een bezoek te vereren. Langzaam druppelden de schakers, met grote gevulde tassen in de hand, binnen en werden de tafels met borden, stukken en klokken ingericht. De sponsor had ons allen een fraaie pen cadeau gedaan, zo deelde zich de amper verstaanbare Hans Spoelstra ons mee. Ook mochten twee spelers van het schaakgezelschap, waaronder oud ZSG-er, oud secretaris, Fred Keijzer, een magnetisch schaakspel in ontvangst nemen. Die mazzelaar!

Dan over naar het wedstrijdverloop. Over de degradanten nog een kort woord: Lelystad, troosteloos onderaan (0 matchpunten, tot dan 15½ bordpunt) kwam met slechts vijf spelers opdagen. Zij degraderen met het altijd sympathieke team Meppel 3, van de evenzo sympathieke Sibbele Bonthuis. Terwijl de enen en nullen bij de overige drie wedstrijden als rijpe appelen van de boom vielen, bleef de score bij ons lang op 0-0 hangen. Dat is pas een echte kampioenswedstrijd! Uit het Zwolsche kwamen Miklós, Ferdinand en Edward onze verrichtingen bewonderen. Niet onverdeeld vrolijk gestemd sloegen zij ons gade. Chris kreeg in een door zijn tegenstander slap opgezette partij rond zet 17 een remise-aanbod. Hij speelde nog een zet door alvorens in remise te berusten. Daar ging zijn 100% score .... maar 6½ uit 7 is nog altijd een puike prestatie! Op de andere borden was het overal min of meer gelijk. Albert had het tegen de Urker kopman moeilijk: “Hij deed allemaal zetten die ik niet begreep. Erg raar”, was zijn commentaar na afloop. Piet op 1 (jaja ... hij wist dit keer wel het clublokaal te vinden!) stond ietsje minder, Bram (2) gelijk, René (5) had een ongebruikelijke stelling met ongelijk materiaal, Sjoerd (6) zag ik glimlachen toen hij het Morra gambiet kreeg voorgeschoteld, ik stond gelijk en Kris had een prettige stelling vanuit de Svesnikov gekregen. Mijn stelling vervlakte tot een remise, dus ik kon rustig gade slaan wat zich op de andere borden voltrok. Het duurde even voordat de 1-1 tussenstand van het bord werd weggepoetst. 1-2!! Bram zag zijn tegenstander een serie mindere zetten doen, waardoor een gelijkopgaande strijd in zijn voordeel kantelde. Het toreneindspel was volkomen uit. Sjoerd had al snel een stuk cadeau gekregen, maar moest een weg zien te vinden om onder de druk uit te komen. Met wat kunst-en-vliegwerk lukte hem dit. Het gastenboek laat zien hoe. Tussenstand: 1-3!! Wel, dat gaat de goede kant op, zo klonk instemmend van ons supportende drietal. Ik had me nog niet omgedraaid of Piet, die steeds bedenkelijker kwam te staan, was er als de kippen bij om een volle toren te verorberen. Die arme tegenstander ... had hij drie uur lang zorgvuldig gespeeld, overkomt hem dit. Schaken kan wreed zijn. Hij speelde dan nog wel enkele zetten door, maar Piet liet dit buitenkansje zich niet

ontnemen. 1-4!! Ah, en met nog drie partijen te gaan moest winst geen probleem meer zijn. René zat even in de knel, maar wist zijn torens net op tijd te activeren waardoor de remisehaven werd bereikt. 1½ - 4½, dus kampioen! Kris was dit natuurlijk niet ontgaan en hij kon zijn partij rustig remise geven. Pion voor maar voldoende evenwicht was het resultaat. 2-5!! Dat albert uiteindelijk de witte vlag moest hijsen was enkel voor de statistieken. Zijn glimlach was snel op het gezicht verschenen. Eindstand 3-5. En dat op een schaak-maandag, in Kampen, tegen een vooraf hoger aangeschreven tegenstander. Na het kampioenschap van het derde, dus nu ook de titel voor het tweede. Een laatste noot: Sjoerd wordt met een 100% score de topscorer van de klasse. Dank voor alle felicitaties!

Johan ten Napel (1886) – Piet Bolhuis (1894) 0-1

Henk Valkema (1946) – Bram de Vries (1903) 0-1

Timo Koffeman (2042) – Albert de Boer (1875) 1-0

Frank Hoogenboom (1906) – Christian Wijnia (1807) ½-½

Nico Lemson (1832) – René in ‘t Veld (1804) ½-½

Tiemen de Jong (1857) – Sjoerd Rookus (1762) 0-1

Frans Brouwer (1867) – Harry ten Klooster (1685) ½-½

Tromp Willem van Urk (1807) – Kris Smeenk (1744) ½-½

Eindstand Briesend Paard Urk (1893) – ZSG 2 (1809) 3-5

ZSG 2 kampioen van de tweede klasse A, Osbo.


op 18-04-2016 door Miklos in Algemeen, Extern, ZSG2
Kort verslag van ZSG2 - D&Z/O&O2, deel 2. Onze gasten uit Hattem en Kampen hadden gevraagd de tweede-ronde-wedstrijd op te delen in twee keer vier partijen. Wellicht waren zij bevreesd om op vrijdag 13 november de IJssel over te steken. Deel 1 eindigde in een ruime overwinning (3,5-0,5), maar het andere kwartet spelers overtrof deze score met een clean sweep! Het begon met een wat vreemd aandoende situatie, omdat onze tegenstanders een mix van kampenaren en Hattemers waren. Gelukkig was Lees verder...
op 22-11-2015 door Ferdinand in Algemeen, Extern, ZSG2
Het tweede is het schaakseizoen onder leiding van Bram begonnen met een puntendeling tegen Caïssa. Vooraf werden onze kansen wat hoger ingeschat op basis van het ratingsurplus. Zo zie je maar weer eens dat statische gegevens soms ver van de werkelijkheid af kunnen staan. Omdat Richard zich had afgemeld werd “oud-Caïssa-nu-ZSG’er Marc Land opgetrommeld om plaats te nemen achter bord 8.

De match werd voortvarend gestart toen Christian al vrij vlotjes een mat-aanval l Lees verder...
op 11-10-2015 door Rene in Extern, ZSG2
De voorlaatste ronde van klasse 2A speelde zich af tegen O&O. Met opnieuw 3(!) invallers werd aangetreden tegen de nummer 3. Uiteindelijk werden er die avond maar liefst 6 overwinningen voor de zwartspelers genoteerd.

Christian was als eerste klaar. Een gevaarlijk ogende aanval bleek achteraf zo lek als een mandje, maar leverde wel een paard op en daarmee het eerste punt voor ZSG. René volgde al snel, eveneens door stukwinst. Piet verloor (helaas voor ZSG) als enige die avond Lees verder...
op 13-03-2015 door Rene in Extern, ZSG2
Vrijdag 20 februari was het dan zover: de wedstrijd ZSG2 - De Combinatie werd een weekje later dan oorspronkelijk gepland gespeeld. We traden aan met maar liefst drie invallers. Guido en Richard waren verhinderd en Marc mag niet meer spelen voor ZSG2, omdat hij was ingevallen voor het eerste in de KNSB en dat mag niet voor dispensatiespelers. De invallers Jan, Sjoerd en Bram bleken waardige vervangers. 

Als eerste was Bram klaar. Zijn tegenstander speelde d Lees verder...
op 24-02-2015 door Rene in Extern, ZSG2