De Vette Zet Wisselbokaal januari 2013

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis.


Vrijdag 11 januari 2013


Lester had bijna de vette zetbokaal meegenomen in de volgende stelling met zwart aan zet:

De witte Koning heeft lang gerokeerd. Onthouden jullie allemaal de volgende aanval 1...,Le7-a3+. De Koning kan alleen opzij, 2.Kc1-b1. En nu is 2...,Dc3-b2 schaakmat! Onthouden hoor. Een Dame en Loper kunnen uitstekend samenwerken om mat te geven wanneer de Koning gerokeerd heeft.

Ook een goede aanval is de Dame en het Paard samen laten werken door 1...,Pc6-b41! De pion op c2 is nu 2x aangevallen. Omdat de Koning van wit niet schaak staat, mag wit nog een tegenzet verzinnen.
Een goede tegenzet is er echter niet. Na 2.Kc1-b1, volgt 2...,Dc3xc2+, 3. Kb1-a1, Dc2xa2#
Na 1...Pc6-b4 2.Td1-d2 (zie diagram) kan zwart matzetten met 2...,Dc3-a1#


Lester met zwart tegen Maarten mist een winnende mataanval.

De bokaal is uiteindelijk met Jelle van Lint meegegaan voor een paar mooie dubbelaanvallen op rij. Jonas die een nog mooiere vette zet gespeeld heeft, was net weggegaan voordat de competitieleider de vette zet wisselbokaal uitreikte. Daarover meer bij 18 december 2012.


woensdag 16 januari 2013

Damian Roelofs speelde vandaag een vette dubbelaanval. Daarmee bouwde hij de materiaalvoorsprong nog verder uit.

In de volgende stelling speelt Damian met wit. Zwart staat schaak. De zwarte Koning moet bij de Toren op c7 blijven, anders is de Toren onverdedigd.

Zwart kiest ervoor om met de Koning naar c8 te gaan. Na 1...,Kd7-c8 is de Dame van Damian is aangevallen. Naar welk veld heeft Damian zijn Dame gezet denk je?

2. Dg7-g8+. Deze vette zet was genoeg om de Bokaal deze week te winnen. De Koning op c8 en de Toren op e6 zijn nu aangevallen. (Na 2...,Te6-e8 verliest zwart de Loper op g6). Na 2...,Lg6-e8 zoals de partij verder ging, volgde 3. Dg8x-e6+, Kc8-d8. Dat is een volle Toren gevangen genomen en nu perst Damian er nog even een vette zet uit.

4.Tb1-b8+ fantastisch! Nu kan de Koning van zwart nergens meer heen. Alleen de Toren kan er nog tussen: 4...,Tc7-c8. Maar die wordt er gewoon afgeslagen: 5.Tb8xc8# en het is schaakmat!
De Toren op b1 stond erg goed opgesteld om met de Dame samen te werken. Een open lijn is een prachtige plek voor een Toren. Een open lijn is een verticale lijn waarop geen pionnen meer staan.


Vrijdag 18 januari 2013

Vorige week was Jonas van der Schaaf al weg voordat de vette zet wisselbokaal uitgereikt werd. Dus deze week zou de Jonas de bokaal alsnog meekrijgen. De winnende vette zet van vorige week (Jonas met zwart aan zet):

Jonas met zwart speelt 1...,De8-e6. Een dubbelaanval op de Loper f6 en het belangrijke veld h3.
Wit speelde 2.Lf6-h4. 

Nu gaf Jonas mat in twee zetten te beginnen met 2...,De6xh3!

Jonas grijpt De6 om de winnende matcombinatie uit te voeren.

Deze week speelt Jonas ook uitstekend. Na meerdere goede zetten kan Jonas met wit mat in 1 zet geven.

(1.Db8-d8 is niet goed van vanwege Df6xd8)
(1.Db8xb7 is ook een uitstekende zet. Er kan dan nog een loper tussen, waarna Db7xc7schaakmat is)
De zet die direct mat geeft was 1.Db8-e8#! In plaats daarvan speelde Jonas de Toren naar e8. Er dreigt dan 2.Db8-c8 schaakmat. Maar zwart is eerst aan de beurt: Db8 kan geslagen worden door 1...,Ld6xb8. Dat was even wat minder. Wat later eindigde de partij in remise. De bokaal krijgt Jonas echter alsnog voor zijn eerdere vette zet.


Woensdag 23 januari 2013

Jens Burbach kan goed onverdedigde stukken herkennen. In de volgende stelling kan hij met wit een onverdedigd stuk te grazen nemen.

Jens speelt 1.Pf3xd4. Dat is een gratis Paard!

Jens met de wisselbokaal


Vrijdag 25 januari 2013

Meester Sjoerd heeft aan de kinderen van stap 3 op speciaal verzoek van Justin nog een keer uitgelegd wat een röntgenaanval is. Dat is een aanval waarbij je niet alleen een stuk aanvalt, maar ook een schaakstuk aanvalt dat daar achter staat. Je kan als het ware dwars door het aangevallen stuk heen kijken, net zoals de doktoren in het ziekenhuis met een röntgenfoto dwars door je vel naar je botten kunnen kijken.

In de volgende stelling kan Justin van Putten met zwart zo'n röntgenaanval spelen. Met een Toren kan hij de Dame op c7 aanvallen. Hij kijkt dan dwars door de Dame heen naar het onverdedigde Paard op c3.

De vraag is nu: met welke Toren speelt zwart het beste de röntgenaanval:
met 1...,Ta8-c8 of met 1...,Tf8-c8 ("1...," betekent de eerste zet van zwart vanaf nu)?
Welke Toren zou jij zetten?

Na Ta8-c8 is pion a7 onverdedigd. Pion e5 is echter ook al twee keer aangevallen. Dus is het niet zo erg om pion a7 in de steek te laten. 

Na Tf8-c8 heeft wit een goede verdediging, namelijk 2.Dc7-b7. De Dame valt dan de Toren op a8 aan. Na 2...,Tc8xc3? is 3.Db7xa8 schaakmat. 

Justin speelde de juiste zet. Bedankt Justin, dan kunnen wij kunnen meegenieten van deze vette zet!
 

Woensdag 30 januari 2013


Ook Floris Jaket speelde net als Justin op vrijdag 25 januari een röntgenaanval. Eigenlijk weet Floris nog helemaal niet wat een röntgenaanval is, want dat zit nog niet in zijn leerstof. Floris weet echter wel dat het een vette zet is.

Op de foto en de volgende stelling heeft Floris met zwart zojuist 1...,Td8-f8! gespeeld. Dat is meer dan alleen een goede plek voor de Toren op een half open lijn

De Toren van f8 valt de Loper aan en kijkt door de Loper heen naar het Paard op f3. Met deze zet won zwart eenvoudig het Paard op f3. Wit verdedigde namelijk door met de aangevallen Loper te vluchten 2.Lf7-c4. In plaats daarvan had wit ook kunnen verdedigen door het dekken van de Loper met de Dame 2.Dd1-b3. Een goede truc voor zwart was dan het uitschakelen van deze verdedigende Dame door 2...,a5-a4 3.Db3-c4, d7-d5! 4.e4xd5 c6xd5. Nu wint zwart alsnog de Loper op f7 of het Paard op f3.