De Vette Zet Wisselbokaal januari 2014

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis. 

Het verslag van de vette zetten is deze maand niet compleet. Voor het archief op internet: Woensdag 8 januari hebben gewonnen Paul Alkema en Jesse Meijer. Een week later op 15 januari verwisselden de bokalen weer van eigenaar en gingen Jitse Gietema en Jordy van Dijk met de bokaal naar huis.

Woensdag 22 januari

Bas Aldenberg heeft een mooie stelling op het bord. 
 
Hij heeft keurig gerokeerd. Zijn Koning staat nu redelijk veilig. De witte Koning staat op de d-lijn. Hmm, da's geen veilige plek. De Toren op d5 pent het Paard voor deze Koning. Dat Paard op d2 verdedigt het Paard f3. Maar omdat Pd2 gepent staat is de verdediging van Pf3 geen echte verdediging.
Zwart speelt 1. Lh5xf3+! Dat plusje betekend schaak. Dat is in dit geval heel belangrijk. Anders was 2.Dh2-h8 schaakmat. Nu moet wit echter eerst het schaak opheffen, waarna zwart ook nog de Toren op h1 slaat.

Woensdag 29 januari

Vandaag krijgen we een mooie röntgenaanval te zien van Nathan van Dijk met zwart. 

Wit is aan de beurt. 
 
Wit speelt 1.Dd5-f7. Dat is een dubbelaanval. Er dreigt 2. Df7xg7#, bovendien is Le7 aangevallen. Zwart kan zich verdedigen tegen deze dubbelaanval door 1…,Le7-f6, maar Nathan ziet een betere zet: 

1…,Tc8-f8!. De Dame mag niet meer weg, vanwege de Koning op f2. De beste zet voor wit is nu 2.Tg4xg7, waarna volgt 2…,Tf8xf7 3.Tg7xf7.

Ook Niño van der Gragt speelt vandaag ook een vette zet. Vanuit de opening jaagt hij een Paard van de tegenstander zo op met zijn pionnen dat er geen velden meer zijn voor dat Paard. Vet goed gedaan Niño!
Vrijdag 31 januari


In het Denksportcentrum liet Teun Mekenkamp zien hoe je aftrekaanval speelt.Wit heeft net 1.Kg1-f1? gespeeld (het vraagteken betekent: geen goede zet). Beter was 1.Kg1-h1. 
Teun met zwart kan nu met Pe2 een stuk aanvallen en tegelijk schaak geven. Omdat de Dame het meeste waard is speelt Teun 1…,Pe2-f4+ (het plusje betekent schaak, in dit geval met de Loper van b5. In de volgende zet kan de Dame geslagen worden. 

De andere vette zet wisselbokaal ging naar Sil van der Zande. Er konden in zijn partij door hem en de tegenstander over en weer wat onverdedigde stukken geslagen worden. Sil paste echter wat beter op zijn belangrijke stukken, zodat hij beloont werd met de bokaal. 

Rechts Sil in actie tegen Steven (links op de foto).