De Vette Zet Wisselbokaal februari 2014

Iedere woensdag en vrijdag krijgen jeugdleden van ZSG schaaktraining en worden er partijen gespeeld in jeugdcompetitie. De speler die daarbij de vetste zet speelt krijgt een week lang de wisselbokaal mee naar huis. 

Een korte maand, februari. In 2014 extra kort vanwege de voorjaarsvakantie én omdat het schaken op woensdag 19 februari vervalt. Dan is er namelijk het schaakkampioenschap voor basisscholen. Bij dit kampioenschap is overigens ook een vette zet gespeeld door Freek Smit (klik en even naar beneden bladeren).

Woensdag 5 februari

Aan het bord van Jesse Meijer is de vraag waar zijn de lichte witte stukken van de tegenstander gebleven?

Het is duidelijk dat de witspeler gezondigd heeft tegen belangrijke openingsregels: Al je stukken mee laten doen; niet te vaak met hetzelfde stuk zetten en breng de Koning in veiligheid.
Wit kan nog niet rokeren. Jesse kan al wel rokeren, maar hij ziet een betere zet: 1.Da5+. Dat is niet alleen een betere zet, maar een super vette zet! Het wint minimaal een kwaliteit. Wit raakt echter te snel de Koning aan. Oei, nu moet wit daarmee zetten. Dan kan alleen 2.Ke1-d1. Nu is 2…,Pe4xf2 een dubbelaanval op de Koning en de Dame (en de Toren maar die is minder waard dan de Dame). Eigenlijk is het zelfs een combinatie met schaakmat. Maar oké, die combinatie ziet Jesse dan niet. Er zou namelijk kunnen volgen 3 Kd1-c1, Da5-e1+!! 4.Dd3-d1, De1xd1#


De andere vette zet wisselbokaal gaat naar Paul Alkema. Hij speelde een mataanval via h7; een klassiek thema, fraai uitgevoerd.Vrijdag 14 februari

Matzetten met een Paard zijn altijd spectaculair. Maar als Caspar Bos een Dame voorstaat en die vervolgens niet eens nodig heeft om mat te zetten is dat extra vet. 

Pc7# Het is schaakmat!
De tegenstander van Caspar is vast rechtshandig. De schaakstukken aan zijn linkerhand (voor de kijkers rechts) staan nog in de beginstelling. Jammer want die hebben nu het hele spel niet mee mogen doen. 

Zo, de stukken gaan weer in de beginstand.
 
Ondertussen wordt er een spannend oefenpartijtje van Simon tegen schaaktrainer Arjan gespeeld. 

Arjan heeft net 1…,Ta8-e8 gespeeld en dreigt 2…,Te7xe1. Simon te Biesebeek wordt nu uitgedaagd om een hele vette zet te spelen. Tja, dan gaat Simon er eens extra goed voor zitten. 

Na wat denken vindt hij: 2.Lc4xf7+!!. De Toren op e7 staat gepend en mag eigenlijk de Loper op f7 niet nemen. Maar omdat Lxf7 een dubbelaanval is slaat Arjan hem er toch af: 2…,Te7xf7. Nu is echter 3.Te1xe8 schaakmat!! Goed zo Simon.