Vlieger_8 is kampioen van Zwolle in 2013

Er is enthousiast gereageerd op de uitnodiging om mee te doen met het ZSG Basisschoolschaaktoernooi: 177 kinderen zijn aangemeld van 16 scholen in 40 teams voor het kampioenschap dat is gespeeld op 27 februari 2013! Met WVF is overlegd of we wel allemaal in de kantine passen. Het verlossende woord was ja maar…, er moet dan door ZSG wel extra tafels en stoelen gehuurd worden. Webbink Interim Management & Advies is bereid gevonden om een deel van de extra kosten als gevolg van het grote aantal deelnemers voor zijn rekening te nemen en PH verhuur levert extra tafels en stoelen voor een gereduceerde prijs.

Om 13:45 startte de eerste ronde. Een kwartier later dan gepland. Het was lastig om 40 teams aan de juiste tafel en achter het juiste bord te krijgen. Het wedstrijdschema, 6 ronden volgens een vierkampsysteem, bleek een goede keuze. Nadat iedereen de juiste poule had gevonden, konden de eerste 3 ronden snel gespeeld worden. De winnaars en nummers twee van de poules speelden vervolgens tegen elkaar in 5 nieuwe poules. De nummers 3 en 4 speelden op basis van de eerdere uitslagen in een poule met gelijkwaardige tegenstanders.
Na 6 rondes eindigde bovenaan:
1e Plaats en daarmee kampioen: Vlieger_8 met 20 punten uit 24 wedstrijden


Als 2e is geëindigd: De Wendakker_1 met 18,5 punten


en De Vlieger_1 maakte met een 3e plek erepodium compleet, met eveneens 18,5 punten. Na een analyse van de bordpunten waren deze bordpunten net minder zwaar dan van de Wendakker_1.


Het sterrenteam Vlieger_8 bestond uit Anna, Niek, Femke, Parnaz en Silvian (mist op bovenstaande foto). Alleen wisselspeler Silvian is nog geen jeugdlid van ZSG, maar nu hij besmet is met het schaakvirus zal dat vast niet lang meer duren.

Veel teams speelden bijzonder sportief. ZSG vindt sportief gedrag erg belangrijk. Om dat te benadrukken is er een speciale fair play prijs. Dit jaar is deze prijs gewonnen door de Zevensprong. De fair play prijs is een schaakclinic verzorgd door ZSG op de school.


Alle deelnemers gingen moe, voldaan en wat later dan verwacht naar huis met een mooi vaantje. Het erepodium uit Zwolle speelt 16 maart verder in de OSBO competitie tegen kampioenen uit andere plaatsen in Overijssel en Gelderland.


Alle uitslagen van het basisschoolschaaktoernooi 2013

Ieder team werd in principe begeleid door een ouder of leerkracht. De begeleider hielp de kinderen het juiste bord te vinden. In een zaal met 80 schaaktafels viel het zelfs voor volwassenen niet altijd mee om het eerste tot en met het vierde bord te vinden en om bij de goede kleur schaakstukken te gaan zitten. Door de vele tafels was de loopruimte in het midden beperkt. Van bovenaf was het grappig om te zien: net een mierenhoop. Na afloop van de partij zijn met hulp van de begeleiders de uitslagenbriefjes ingevuld. Alle begeleiders hartelijk dank daarvoor. Ook voor het aanmoedigen en of troosten van de spelers! Zeker in de eerste poulefase zijn de krachtsverschillen nog groot. Kinderen uit groep 4 of 5 nemen het soms op tegen kinderen uit groep 7 of 8. Bij schaken levert de spierkracht die oudere kinderen hebben geen extra voordeel op. Een aantal jonge kinderen konden zich al prima meten met deze kinderen uit de bovenbouw.
Een aantal andere spelers die we ook even in het zonnetje zetten zijn de onderstaande speler die geen enkele partij verloren hebben! Geweldig knap!
Opvallend in deze lijst is de score van 5 uit 5 partijen van Jasper (Parkschool_1) en Job (Wendakker_1). Ondanks deze topscore hebben zij als wisselspeler meegedraaid. Jammer dat we maar één fair play prijs hebben. Bij deze een dikke pluim voor het hele team voor deze sportieve instelling.
Anna, Jasper en Stijn behaalde de ongeslagen status aan het eerste bord van hun team. Dat betekent dat zij de sterkste spelers ontmoeten van de andere teams. Hulde!
Verklaarbaar is dat er 3 spelers van Vlieger_8, het winnende team, in deze lijst voorkomen: Anna de Vries op bord 1, Niek op bord 2 en Femke op bord 3. Ook de teams van het andere eremetaal doen goed mee: Job en Raoul beide van Wendakker_1 en Luc van Vlieger_1. Stijn en Rien met beide 4,5 punten uit 5 partijen zijn van het team van Icthus_1.

De kruistabel geeft een overzicht van wie tegen wie gespeeld heeft. De lettertjes zijn wel wat klein, maar als je er op klikt opent een grotere versie.


Het scoreverloop per ronde is als volgt:


Loting voor eerste drie rondes is bekend


Aanstaande woensdag wordt het schaakkampioenschap voor basisscholen in de regio Zwolle gespeeld. Door het enorme aantal deelnemers wordt er gespeeld volgens een vierkampen systeem (poules van 4 teams). Deze toernooivorm is gekozen omdat de indeling van 3 rondes in één keer gemaakt kan worden. De teams kunnen bovendien snel hun tegenstander vinden omdat alle poulewedstrijden aan dezelfde tafels worden gespeeld. Er worden in totaal 6 rondes gespeeld. Na ronde 3 is er een korte pauze, waarin een nieuwe poule-indeling wordt gemaakt. Deze tweede poule-indeling houdt rekening met de behaalde resultaten in de eerste drie rondes. De als eerste geëindigde teams in poule A en B spelen dan tegen de nummers 2 van poule C en D. De nummers 1 van poule C en D spelen tegen het team op plek 2 van poule E en F, etc. De als derde en vierde geëindigde teams spelen in de tweede poulefase tegen teams met ongeveer evenveel behaalde punten.

De indeling voor de eerste drie rondes is bepaald via loting, waarbij teams van eenzelfde school niet in dezelfde poule zijn ingedeeld.
De indeling is als volgt:
Poule A Poule B Poule C Poule D Poule E
Vlieger_1 Ichtus_1 Schatkamer_2 Aquamarijn_1 Markesteen_1
Wilgenburg_2 Sprankel_4 Aquarel_1 Sprankel_3 Michaël_1
Aquarel_3 Markesteen_5 Vlieger_4 Ichtus_3 Schatkamer_3
Markesteen_4 Vlieger_5 Markesteen_3 Wilgenburg_1 Vlieger_2
         
Poule F Poule G Poule H Poule I Poule J
Wendakker_1 Emma_Daltonschool_1 Montesorieschool_1 Montesorieschool_2 Zevensprong_1
Vlieger_7 Schatkamer_1 Vlieger_6 Vlieger_3 Vlieger_8
Sprankel_1 Markesteen_2 Krullevaar_1 Parkschool_1 Aquarel_2
Emma_Daltonschool_2 Sprankel_5 Ichtus_2 Sprankel_2 Aquamarijn_2

Overweldigende deelname Basisschoolschaak 2013


Het Basisschoolschaaktoernooi 2013 is mede mogelijk gemaakt door:Vorig jaar had de Aquarel het beste schaakteam van alle basisscholen in Zwolle en omgeving. Wie wordt de nieuwe schaakkampioen van Zwolle? Wint de Aquarel weer de beker of wint een team van één van de 15 andere scholen? Een team bestaat uit 4 spelers. De teams worden begeleid door een docent of door een ouder. De begeleider helpt de kinderen de juiste schaaktafel te vinden en vult de uitslagenbriefjes in. De begeleider hoeft de regels van het schaakspel niet te kennen, maar het mag natuurlijk wel.
Sommige teams bestaan uit 5 spelers. Er is dan iedere wedstrijd één speler wisselspeler, ook als het andere team een extra speler heeft. Er is in een aangrenzende zaal ruimte gereserveerd om een vrijblijvend partijtje te spelen. We hebben liever niet dat wisselspelers of andere toeschouwers tijdens de partij van dichtbij toekijken, dit om onbedoeld voorzeggen te voorkomen. Er zijn nu 11 teams die een wisselspeler hebben. Bij het wisselen van spelers blijft de bordvolgorde op speelsterkte gehandhaafd.

Er zijn een paar wijzigingen doorgevoerd in dit toernooireglement. Onder andere het wedstrijdschema is veranderd vanwege het enorme aantal deelnemers. In plaats van een Zwitsers systeem, wordt gespeeld volgens een vierkampen systeem (poules van 4 teams). Dit wordt gedaan zodat de teams snel hun tegenstander kunnen vinden. Er worden in totaal 6 rondes gespeeld. Na ronde 3 is er een korte pauze.