Basisschool schaaktoernooi 2017

is powered by

   

  

  

 

Halve finale: woensdag 1 maart 2017 van 13:25 - 17:00 uur

Deltion College Gebouw Oost (Mozartlaan 15 8031 AA Zwolle)

Parkeren van auto en fiets in P1 via ingang Obrechtstraat

 

Finale (alleen voor de beste 8 teams per categorie): woensdag op woensdag 8 maart van 13:30 - 16:30

Wijkgebouw De Enk (Enkstraat 67 8012 VA Zwolle)

 

Foto's worden als eerste geplaatst op onze facebook pagina.

 

Zijn de kampioenen Van Heemstraschool en Wilgenburg te verslaan?

  

Op woensdag 1 maart 2017 organiseert het Zwols Schaakgenootschap (ZSG) in samenwerking met het Deltion College en SportService Zwolle (communicatie naar scholen) het schaakkampioenschap voor basisscholen. Alle teams spelen gelijktijdig van 13:30 tot 17:00 uur de schaakpartijen in het Deltion College aan de Mozartlaan 15 in Zwolle. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Alle deelnemers ontvangen een vaantje.

Regels bij aanmelding
 Een school mag meerdere teams van 4 spelers samenstellen uit één of meerdere groepen (3 t/m 8).
 Een team samengesteld uit kinderen van groep 3 t/m 6 mag meedoen in categorie B.
 Een team met deels of uitsluitend kinderen uit groep 7 of 8 doet mee in categorie A.
 De teams worden begeleid door een docent of door een ouder:

 • De begeleider helpt de kinderen de juiste schaaktafel te vinden en vult de uitslagenbriefjes in.
 • De begeleider hoeft de regels van het schaakspel niet te kennen, maar het mag natuurlijk wel.
 • Via email ontvangt de begeleider een toernooiboekje met de poule-indeling, het toernooireglement en diverse andere wetenswaardigheden.

 De scholen hebben van Marco Welink van Sportservice Zwolle op 10 januari 2017 een mail met een deelnamefomulier ontvangen.

De officiële inschrijving is inmiddels gesloten. Er zijn 4 reserveteams in de A-categorie en 1 reserveteam in de B-categorie opgenomen om de poule-indeling compleet te maken. Het is nog mogelijk om een team aan te melden die de plek inneemt van een reserveteam. Daarbij geldt, wie het eerst komt wie het eerst maalt.

 

Bordvolgorde en wisselspelers

Iedere ronde spelen 4 spelers van een team, een partij tegen een ander team met ook 4 spelers. Een schaakpartij is het leukst als de tegenstander ongeveer hetzelfde niveau heeft. Daarom is een basisopstelling op speelsterkte belangrijk. Alle teams laten de beste schaker op het 1e bord spelen. De daarna beste speler speelt op het 2e bord, enz. Zijn spelers even sterk, dan maakt de volgorde niet uit. De eenmaal gekozen volgorde blijft het hele toernooi hetzelfde. De speelsterkte hoeft niet vooraf doorgegeven te worden aan de toernooileiding. Het is daarentegen wel handig om vooraf de speelsterkte binnen het team te bespreken om daarover voor aanvang van de eerste ronde geen discussie meer te hebben.

Sommige teams hebben een wisselspeler. Een team bestaat dan uit 5 spelers of soms zelf 6 spelers gerangschikt op speelsterkte. Anders dan bij balsporten mag er tijdens een schaakwedstrijd niet gewisseld worden. Dat is niet heel erg, want er zijn 6 ronden. Iedere ronde is er dan een wisselspeler. Het team en de begeleider mogen zelf bepalen welke speler hoe vaak en in welke ronde de wisselspeler is. De 4 opgestelde spelers nemen plaats achter de borden op basis van speelsterkte. Als de beste speler die normaal op het eerste bord zou spelen wissel is, dan schuift iedereen één bord door. De tweede speler speelt dan op bord 1 en de vijfde speler op bord 4.

 

 

Aan welke schaaktafel zijn welke wedstrijden?

Volgens de laatste telling doen er inclusief wisselspelers 323 kinderen mee. Gezellig! In de schaakarena staan in totaal 156 wedstrijdborden schaakklaar, zodat alle 73 teams van 26 verschllende scholen gelijktijdig hun wedstrijd kunnen spelen. Het is best even zoeken om het juiste schaakbord te vinden. Dat is geen kwestie van zomaar achter het eerste het beste schaakbord gaan zitten.
Het werkt als volgt:
• Zoek je naam in de deelnemerslijst. Teams staan op alfabetische volgorde van school.
• Onthoud de poule en het poulevolgnummer, dat zijn de letter en het cijfer tussen [vierkante haken] voor de naam van het team.
• Op de plattegrond kan je zien waar de tafels in de schaakarena zijn van jouw poule.
• Teams spelen alle 5 ronden in dezelfde poule. Binnen een poule hebben de tafels een kleur en er is onderscheid in een lichte en donkere kleur. Aan de kleur is te zien aan welke tafel wordt gespeeld. Aan de lichte of donkere kleur is te zien aan welke kant van de tafel wordt gespeeld.
• Het poulevolgnummer (dat is het cijfer tussen vierkante haken achter de pouleletter) bepaalt in welke ronde tegen welk ander team gespeeld wordt. Hieronder staat per ronde welk poulevolgnummer aan welke kleur tafel speelt.


Op de tafels van de poules liggen uitslagenbriefjes. Daarop staat het speelschema met de namen van de teams al ingevuld.

 

 

Programma 1 maart 2017

13:00 uur Zaal open
Na binnenkomst nemen de spelers direct plaats aan de schaaktafel van de poule waarin zij zijn ingedeeld. De teamstrategie kan nog even doorgenomen worden of er mag gerust als warming up een partijtje gespeeld worden.

13:25 Iedereen is aanwezig
Alle schaakstukken worden in de beginstelling gezet.

13:30 – 13:40 uur Openingswoord
De wedstrijdleiding wordt voorgesteld en de belangrijkste regels bij een echt schaaktoernooi worden doorgenomen. Dit is een echt schaaktoernooi!

13:45 – 14:15 uur 1e ronde
Alle schaakpartijen starten tegelijk na een teken van wedstrijdleiding. De spelers starten nadat zij elkaar de hand geschud hebben en een goede wedstrijd hebben toegewenst. De begeleiders vullen bij de start van de ronde de namen van de kinderen in op het uitslagenformulier. De kinderen die klaar zijn zetten de stukken in de beginstand en degene die gewonnen heeft plaatst de Koning midden op het bord. Bij remise (gelijkspel) plaatsen beide spelers de Koning midden op het bord. Nadat de stukken in de beginstand staan en de Koningen geplaatst zijn gaan naar de spelers die klaar zijn naar de schaaklounge. Daar kan eventueel nog een potje gespeeld worden. In de schaakarena zijn alleen schakers aanwezig waarvan de partij nog niet is afgelopen. Zijn alle partijen van een team afgelopen dan vult de begeleider van het team samen met de begeleider van het andere team de uitslag in op het uitslagenformulier.

14:20 – 14:50 uur 2e ronde
De schaakpartijen in de 2e ronde starten net als in de eerste ronde weer allemaal tegelijk. Het verdere verloop is gelijk aan de eerste ronde. Op het uitslagenformulier worden de namen van de spelers weer ingevuld en als alle partijen van het team afgelopen zijn worden ook de uitslagen ingevuld.

14:55 – 15:25 uur 3e ronde
De schaakpartijen in de 3e ronde starten weer allemaal tegelijk.

15:25 – 15:40 uur Pauze
Voor alle spelers is er een gratis bekertje limonade. Tijdens de pauze is er niemand behalve de wedstrijdleiding van ZSG in de schaakarena. In de pauze worden de vaantjes klaargelegd bij de schaakborden.

15:45 – 16:15 uur 4e ronde
De voorlaatste ronde.

16:20 – 16:50 uur 5e ronde
De laatste ronde. Het is nu extra belangrijk dat de uitslagen direct ingevuld worden en de stukken in de beginstand gezet worden. Gun de wedstrijdleiding even de ruimte om alle bordpunten op te tellen en te bepalen wie er doorgaan naar de finale.

16:50 – 17:00 uur Uitslag halve finales en fair play prijs
De detailuitslagen en foto’s worden later gepubliceerd op www.zwols-sg.nl. De poulewinnaars worden uitgenodigd voor de finale op 8 maart. Verder wordt de fair play prijs uitgereikt aan de meest sportieve school.

 

Uitslagen halve finale op 1 maart 2017

Schaken wordt met het jaar populairder in Zwolle. Een recordaantal van 26 scholen hebben zich aangemeld via Sportservice Zwolle. In de schaakarena konden 78 teams van 4 spelers tegelijk plaats nemen. In aanloop naar het toernooi zijn in allerijl extra schaakborden en schaakstukken aangeschaft. Stichting het Hervormd Weeshuis heeft deze extra onvoorziene kosten vergoed. Na een openingswoord van mevrouw Koster en Wethouder De Heer werd in 5 ronden uitgemaakt wie tot de beste schakers behoren in categorie A voor leerlingen uit groep 7 en 8 en in categorie B voor leerlingen t/m groep 6. In beide categoriën gaan er 8 teams door naar de finale. In Categorie A waren er 8 poules. Aleen de poulewinaars gaan dus door naar de finale. In categorie B zijn er 5 poules. Naast de poulewinnaars gaan ook de 3 beste nummers 2 door.

 

In categorie A zijn geplaatst voor de finale:

 • Parkschool_A2, zij hebben al hun wedstrijden in Poule A gewonnen en hebben maar liefst 18,5 bordpunten verzameld;
 • Geert_Groteschool_A2 met 8 matchpunten en 13 bordpunten;
 • Ichthus_A1 met 9 matchpunten en 15 bordpunten;
 • Montessori_A1, wonnen in de Poule D ook al hun partijen met 14,5 bordpunten in totaal. Wat was net een halfje minder dan Ichtus_A2, maar de Ichtus verloor de match met 3-1 tegen de Montessoischool en daardoor had de Ichtus 8 matchpunten tegen Montessori 10;
 • de kampioen van vorig jaar Van_Heemstraschool_A1 haalde net als Parkschool_A2 het maximale aantal machtpunten en eveneens 18,5 bordpunten;
 • Wilgenburg_A1 won alle wedstrijden in Poule F met in totaal 16,5 bordpunten;
 • in Poule G was een spannende poule met kleine verschillen. Uiteindelijk eindigde Wingerd_A1 bovenaan met 8 matchpunten en 14 bordpunten;
 • Poule H was ook spannend, daar trok Smaragd_A1 nipt aan het langste eind met 7 matchpunten en 13,5 bordpunten.

In categorie B zijn de tickets voor de finale gewonnen door:

 • Jenapleinschool_B1 met 9 matchpunten en 14 bordpunten;
 • Smaragd_B1 is duidelijk de winnaar van poule J met de maximale 10 matchpunten en 16,5 bordpunten;
 • Montessori_B1 won poule K met eveneens de maximale 10 matchpunten en had daarvoor 16 bordpunten nodig;
 • De kampioen van vorig jaar Wilgenburg_B2 is er ook weer bij, 9 matchpunten en 14,5 bordpunten;
 • Werkschuit_B1 won poule M met 8 machtpunten en 14 bordpunten;
 • extreem goed in tweede worden is de Schatkamer. De teams Schatkamer_B1, Schatkamer_B2 en Schatkamer_B4 werden tweede in de Poule J, K en I met achtereenvolgens 14,5, 14,5 en 12,5 bordpunten en gaan ook door naar de finale.

 

Maar liefst 43 schakers haalden tijdens de halve finales een superscore: zij haalden een score van tenminste 80% én speelden 4 of meer partijen én verloren geen enkele partij daarvan. 20 schakers wonnen zelfs al hun partijen. Dat is superknap! De helden van het toernooi zijn Finn Warmerdam, Gideon Woertink, Jesse van der Worp, Sep Koopman en Simon te Biesebeek. Zij haalden de 100% score aan bord 1 van hun team. Dat is echt heldhaftig, want op het eerste bord ontmoet je de sterkste tegenstanders.

 

Alle deelnemende schakers zijn beloond voor hun mentale inspanningen met een vaantje. Aan Schatkamer is de fair play prijs uitgereikt voor de goede teamgeest en het sportieve spel. Zij krijgen allen een Fair play zweetbandje van Sportservice Zwolle en Schaakclub ZSG gaat op de Schatkamer een schaakclinic verzorgen.

Op woensdagmiddag 8 maart wordt in Wijkcentrum de Enk uitgemaakt wie zich schaakkampioenen van Regio Zwolle mogen noemen. Dan worden ook de trofeeën en medailles uitgereikt aan de 3 beste teams.

 

Speelschema finale op 8 maart

Op woensdag 8 maart worden in totaal 4 ronden gespeeld. Eerst worden 3 ronden in een vierkampsysteem gespeeld. De winnaars van de vierkamp spelen om de uiteindelijke 1e en 2e plaats. De als 2e in de vierkamp geëindingden spelen op de uiteindelijke 3e en 4e plaats. De als derde geëindigd in de vierkamp spelen tegen elkaar om plek 5 en 6 en tenslotte de als 4e geeindigden spelen om plaats 7 en 8.

De indeling voor de vierkampen is als volgt:

[A1] Parkschool_A2
[A2] Geert_Groteschool_A2
[A3] Van_Heemstraschool_A1
[A4] Wilgenburg_A1

[B1] Ichthus_A1
[B2] Montessori_A1
[B3] Wingerd_A1
[B4] Smaragd_A1

[C1] Schatkamer_B4
[C2] Smaragd_B1
[C3] Montessori_B1
[C4] Wilgenburg_B2

[D1] Jenapleinschool_B1
[D2] Schatkamer_B1
[D3] Schatkamer_B2
[D4] Werkschuit_B1

  

De scholen Jenaplein en Van Heemstra kampioen!

Woensdag 8 maart waren de 16 beste teams van Zwolle en omgeving verzameld in de Enk. Acht teams in 2 leeftijdscategorieën hadden de week ervoor deze fel begeerde plek in de finale bemachtigd. In een knusse zaal stonden in mum van tijd alle schaakstukken in de juiste beginstand.

In 3 ronden werd bepaald welke teams voor het eremetaal gingen strijden en welke teams in een vierde allesbeslissende ronde de overige plaatsen verdelen. Geen kadootjes meer tijdens de finale. Er moet flink gedacht worden als er tegen andere potentiële kampioenen gespeeld wordt. Rond 16:15 uur maakte jeugdleider Arjan de Vries de volgende eindstand bekend:

Categorie A:

1.    Van Heemstraschool

2.    Ichthus

3.    Parkschool

4.    Smaragd

5.    Wingerd

6.    Wilgenburg

7.    Geert Groteschool

8.    Montessorischool

 

Categorie B:

1.    Jenapleinschool

2.    Smaragd

3.    Schatkamer B4

4.    Schatkamer B1

5.    Werkschuit

6.    Wilgenburg

7.    Montessori

8.    Schatkamer B2