Halve finale OSBO schaakkampioenschap 2011-2012


Bij OBS de Octopus is op 17 maart een halve finale gespeeld in het schaakkampioenschap voor basisscholen binnen de OSBO. Er deden 8 scholen mee die tijdens de plaatselijke kampioenschappen hoog geëindingd worden. Vanuit Zwolle deden de Octopus en de Wendakker mee. Na een volledige competitie van 7 ronden is de Hagenpoort uit Deventer samen met de Alexanderschool uit Bennekom op de eerste plaats geëindigd, beide met 11 matchpunten. Op bordpunten is de Hagenpoort eerste geworden. Beide scholen gaan door naar de finale binnen de OSBO. Alle deelnemende teams ontvingen bij de prijsuitreiking een erelint.

Het kampioensteam van de Hagenpoort, met v.l.n.r. Roan Koekkoek, Robert van de Heide, Wouter Lammers (achter), Jiri van de Assem (voor), Ties Wijnen en toernooileider Arjan de Vries.
De Hagenpoort (op de rug) speelt tegen Alexanderschool


Een poging tot herdersmat


Links de Wendakker mocht als invaller meedoen


De Octopus in fairplay tenue

Meer foto's staan op de fotopaginaSchaakkampioenschap voor Basisscholen Regio Zwolle 2011-2012

 

Finale 15 februari 2012

Na een loting zijn de 8 deelnemende teams verdeeld in twee poules. Ieder team speelde tegen alle andere teams in de poule. Daarna zijn de superfinales gespeeld. De winnaars van beide poules speelden tegen elkaar om de plaatsen 1 en 2. De als tweede geëindigde teams in de poules streden tegen elkaar om de plaatsen 3 en 4. De als derde geëindigde teams in de poules speelden tegen elkaar om de plaatsen 5 en 6. En tenslotte de nummers 4 van de poules speelden tegen elkaar om de plaatsen 7 en 8. Door dit systeem hoefde er tussen de ronden door niet ingedeeld te worden. Daarom hadden de deelnemende schakers meer tijd voor hun partij en nog ruimte om even ranja te pakken dat voor de kinderen klaar stond. Het is nog een mysterie of de CV op hol geslagen was of dat de temperatuur zo hoog opgelopen was door de oververhitte hersenen van alle schakers. Er werd in ieder geval flink nagedacht. Veel schakers hadden de volle 30 minuten nodig die de wedstrijdleiding (Arjan, Henk en Ron) per ronde had uitgetrokken. De uitslagen werden direct verwerkt op een groot papier aan de muur.


Al met al werden de ronden lekker vlot achterelkaar gespeeld. Om 15:30 uur werd al gestart met de allesbeslissende superfinale.
In Poule A was Aquarel 4 na 3 ronden duidelijk de beste met 9 punten.


In Poule B waren de teams gewaagd aan elkaar. De Octopus 1 ging uiteindelijk aan de leiding met 7 punten. Dat was een half puntje meer dan Montesori 1. En dat was weer een half puntje meer dan het team van Vlieger 5.De strijd om de eerste twee plaatsen ging dus tussen Aquarel 4 en Octopus 1. Deze strijd was snel beslist. Bij andere teams waren de partijen nog maar amper begonnen of de Aquarel had al een klinkende 3-1 overwinning op het uitslagenbriefje staan. De kampioen van Zwolle en omgeving krijgt de wisselbeker voor een jaar in hun bezit. Voor de eerste 3 teams is er een mooie trofee voor de prijzenkast op school. De schakers van deze eerste drie teams krijgen een gouden, zilveren of bronzen medaille. Verder mogen beide poulewinnaars (de nummer 1 en 2) meedoen aan de regionale halve finales van de OSBO.1e plaats voor Aquarel 4 met v.l.n.r. Jens, Shuraily, Hidde en Jamrey.2e plaats voor Octopus 1 met v.l.n.r. Tristan, Jort, Justin en Luuk.

De strijd om de bronzen plakken was spannender tussen Wendakker 3 en Montessori 1. Hier werd de uitslag 2 -2. Bij een gelijke stand worden de punten van de eerste 3 borden geteld. Dat gaf de doorslag: 2-1 voor de Wendakker.
De Wendakker werd dus derde en Montessorie vierde.

3e plaats voor Wendakker 1 met v.l.n.r. Vera, Job, Martijn en Sander.

Nog gelijkwaardiger waren de teams van Sprankel 2 en de Vlieger 5 die streden om de vijfde en zesde plaats. Ook hier werd de uitslag 2-2. Aan de eerste 3 borden was de uitslag 1,5-1,5. Aan de eerste 2 borden was de uitslag 1,5-0,5 in het voordeel van Vlieger 5. De laatste finalisten Aquarel 2 en Aquarel 3 streden om de zevende en achtste plaats. Aquarel 2 won deze wedstrijd met 2,5 - 1,5.


Voorronden Stadshagen 1 februari 2012

Aan de voorronden in Stadshagen op 1 februari 2012 deden 19 teams mee. Een aantal teams bestonden uit meer dan 4 kinderen, zodat er in totaal 80 schakende kinderen aanwezig waren. Vandaar dat er gespeeld werd in 2 zalen. Door het oneven aantal team speelden er 18 teams tergelijk. In de hele school was intussen geen grote tafel meer te vinden.
Door de hulp van vele ouders kon er na het openingswoord van wedstrijdleider Arjan de Vries toch op tijd worden gestart met de eerste partijen.
Er speelden 10 teams in de grote zaal...


...en 8 teams in de aangrenzende gymzaal.


Om half 5 werd de eindstand opgemaakt. De Vetgedrukte teams in de lijst met deelnemende teams zijn door naar de finale op 15 februari. De eerst genoemde speler speelt aan bord 1 en schaakt steeds tegen de sterkste tegenstander van de andere teams.
Aquarel 1: Luka, Calvin, Elsemarijn en Alyssa
Aquarel 2: Jens, Roos, Gerson en Frank
Aquarel 3: Seroush, Wietse, Daniël en Dennis
Aquarel 4: Hidde, Shuraily, Jamrey en Jesse

Schatkamer 1: Sebastiaan, Jens, Tobias, Morris, Brian en Broos
Sprankel 1: Christian, Jochem, Stef en Wietze
Sprankel 2: Jesse M, Nathan, Jesse en Paul,
Sprankel 3: Eva, Carst, David en Rachel
Vlieger (locatie 2) 1: Chris, Jorn, Ilian en Stijn P
Vlieger (locatie 2) 2: Lars, Koen, Stijn en Bas,
Vlieger (locatie 2) 3: Sil, Johanney, Mette en Floris
Vlieger (locatie 2) 4: Roy, Devin, Jaro, Theus en Midge
Vlieger (locatie 3) 5: Anna, Niek, Femke en Parnaz
Vrije school Michaël 1: Marijke, Sindre, Lara en Thomas
Vrije school Michaël 2: Lucas, Melchior, Yoshi en Christian
Wendakker 1: Martijn, Sander D, Vera en Bram
Wendakker 2: Justus, Joost, Rosan en Teun
Wendakker 3: Jason, Ilian, George en Sander L
Wilgenburg 1: Justin, Sven, Maik, Simon en JoyHet scoreverloop per ronde was als volgt:Meer foto's zijn te vinden op de fotopagina van ZSG.