Basisschool schaaktoernooi 2015

 

Sponsors

Het basisschoolschaaktoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

De Wilgenburg kampioen van 2015!

De jeugd van de basisscholen in de regio Zwolle was 18 februari weer massaal vertegenwoordigd in de kantine van WVF. Daar werd de jaarlijkse strijd met elkaar aangebonden om de fel begeerde titel "Basisschoolschaakkampioen van regio Zwolle". Voor de meer dan 200 deelnemende kinderen had de organiseerde schaakclub ZSG 96 wedstijdborden klaar gezet. Daarnaast stonden in een analyseruimte ook de grote tuinschaakset en nog diverse andere schaakborden klaar om na afloop of tussendoor een vriendschappelijk partijtje te spelen. Een aantal kinderen hebben uitgerekend hoeveel schaakstukken er opgesteld waren. Niks mis met het rekenen op de basisscholen tegenwoordig!

  

Om half twee hadden alle deelnemers de juiste stoel gevonden. Na het openingswoord van jeugdleider Arjan de Vries barstte het strijdgeweld los tussen de 46 teams. Al snel volgde de eerste vreugdekreten en teleurgestelde blikken. Andere spelers hadden het volledige half uur nodig om een partij te beslissen. De teams werkten in één van de 12 poules de eerste drie rondes af. De indeling van de poules was tot stand gekomen via een loting. Na deze eerste 3 rondes volgde nog 3 rondes waarbij rekening gehouden werd met de eerder behaalde resultaten. Tja en die eerdere resultaten gaven geen garantie, maar wel een hele goede uitgangspositie voor Wilgenburg 1 (met 12 punten), Wilgenburg 2 (met 11,5 punten) met daar vlak achter Montessorischool 1 en Van Heemstraschool 1 (met 11 punten) en daar weer achter Schatkamer 1 en Van Heemstraschool 2 (met beide 10 punten). Deze scholen namen  uiteindelijk ook het erepodium voor hun rekening. De voorsprong van Wilgenburg 1 werd niet meer uit handen gegeven. Met 22,5 punten (dat zijn maar 1,5 verliespunt) werd Wilgenburg 1 de duidelijke kampioen.
 

Heel spannend was het tot de laatste partij voor de tweede tot en met de vierde plaats. Wilgenburg 2 viel iets terug, terwijl Van Heemstraschool 2 met een fantastische eindsprint de concurrentie en zelfs het eerste team van de Van Heemstraschool te slim af was. Dit leidde tot een mooie tweede plaats met 21,5 punten.

Op de derde ex aequo plaats eindigde Schatkamer 1 en Van Heemstraschool 1. De debuterende Van Heemstraschool uit Hattem deed het dus erg goed met beide teams in de top. Er was echter maar één derde prijs. Het regelement bepaalde dat bij gelijke stand de verdeling van de bordpunten de doorslag geeft. Het aantal punten aan de topborden viel bij de Schatkamer net iets hoger uit. Ook heeft de Schatkamer in de tweede poulefase, waar de sterkere tegenstanders getroffen worden, meer punten behaald dan de Van Heemstraschool 1. De derde prijs ging dus naar Schatkamer 1.

Het Zwols Schaakgenootschap vindt sportief gedrag tijdens schaakwedstrijden heel belangrijk. Alle deelnemers krijgen een vaantje mee naar huis en de Montessorischool wordt beloont met de speciale fair play prijs. De Montessorischool wordt gelauwerd om de betrokkenheid van ouders en de school en de gemoedelijke sfeer binnen de teams. De Montessorischool wint een schaakclinic op school verzorgd door ZSG. Vermeldenswaardig is ook dat Montessorischool in de afgelopen jaren de trouwste deelnemer aan het schaaktoernooi is onder alle scholen uit de regio Zwolle.

Eindstand teams

In het 6 rondig toernooi zijn in totaal 576 partijen gespeeld. Van iedere wedstrijd hebben de begeleiders van het team de uitslagen ingevuld op de uitslagenformulieren. Om verwarring te voorkomen is van de deelnemers waar geen achternaam van bekend is de intitialen van het team opgenoemd.  Na het tellen van de punten leverde dit de volgende einduitslag voor de teams op:


(Download als pdf - 79 kB)

 

Score per deelnemer

Een aantal deelnemers hebben bijzonder goede resultaten behaald. Deze schakers zetten we even in het zonnetje.

De schakers Jasper, Jesse, Simon, Niels, Martin, Sven, Bas en Firas wisten zelfs al hun partijen te winnen en kwamen zo uit op een de perfecte score van 100%. Extra bijzonder is dit van Jasper, Jesse en Simon, want zij boekten de 6 overwinningen aan het eerste bord van hun team. Aan het eerste bord ontmoetten zij de sterkste tegenstanders van de andere teams.

Bijzonder sportief zijn Niels en Jesse (beide van het team Sprankel 1). Zij behaalde de ongeslagen status met minder dan 6 partijen. Dit betekent dat de wisselspelers uit hun team ook de kans kregen om een partij te spelen. Hulde voor jullie teamgeest! Het is niet voor niets dat de Sprankel vorig jaar de Fair play prijs gewonnen heeft.


Foto's


Foto's van het Basisschoolschaak

 

Overzicht deelnemers

Aan het schaaktoernooi doen 201 kinderen mee, in één van de 46 teams van 17 verschillende scholen uit de regio Zwolle. Gezellig! Het toernooi wordt extra feestelijk als de schakers het sportshirt van de school aantrekken. Dat is niet verplicht. Dit jaar is ook gemeente Hattem vertegenwoordigd met 2 teams van de Van Heemstraschool.

Alle teams doen het hele toernooi mee. Er worden 6 rondes gespeeld, in 2 vierkamppoules. De indeling voor de eerste vierkamp is tot stand gekomen via loting. In het overzicht hieronder staat de poule waarin de school is ingedeeld. Er is een oneven aantal teams. Een team kan een ronde daardoor geen tegenstander hebben Een vrije ronde telt als een overwinning met 3-1.

Het kan zijn dat de spelers in de eerste 3 rondes alleen nog maar tegen sterke of juist beginnende schakers geloot hebben. Bij de indeling van ronde 4 t/m 6 wordt rekening gehouden met de resultaten uit ronde 1 t/m 3. De teams zullen dan meer gelijkwaardige tegenstanders treffen.

Een plattegrond van de zaal en meer informatie over het toernooi staat in het toernooiboekje.