Basisschool schaaktoernooi 2018

is powered by

   

  

 

Halve finale: woensdag 7 februari 2018 van 13:25 - 17:00 uur (zaal open vanaf 13:00 uur)

Deltion College Gebouw Oost (Mozartlaan 15, 8031AA Zwolle)

Parkeren van auto en fiets in P1 via ingang Obrechtstraat

 

Finale (alleen voor de beste 8 teams per categorie): woensdag op woensdag 14 februari 2018 van 14:00 - 16:30 (zaal open vanaf 13:30 uur)

OBS Octopus (Provincieroute 143, 8016GB Zwolle)

De volgende teams hebben zich geplaatst voor 

de titelstrijd in categorie A:
Uit poule A Zevensprong A1 met Pim, Noah, Arwin en Rune
Uit poule B Ichthus A2 met Hidde, Ruben, Aron, Yoram en Kim
Uit poule C Sprankel A1 met Ruben, Joël, Wout, Gideon en Tobian
Uit poule D Wieden A1 met Ryan, Arda, Mauro, Frederique en Ingemar
Uit poule E Smaragd A1 met Gideon, Lijing, Joshua, Ian en Levi
Uit poule F Montessori A1 met Imre, Joeri, Pieter en Luuk
Uit poule G Carillon A2 met Roelof, Delano, Storm, Thijs en Storm
Uit poule H Ichthus A1 met Rik, Jeroen, Nathan en Nout

In categorie A werd De Wieden kampioen

en voor de titelstrijd in categorie B:

Uit poule I Vlieger 2 B2 met Stijn, Lex, Lars en Yeray
Uit poule J Jenapleinschool B1 met Sep, Jon, Luuk en Stijn
Uit poule K Schatkamer B1 met Bent, Manuel, Niek, Benjamin en Ruben
Uit poule L Wilgenburg B1 met Timo, Cas, Arthur en Nacil

In categorie B veroverde Jenapleinschool de 1e plaats.

 Foto's worden als eerste geplaatst op onze facebook pagina.

 

Op woensdag 7 februari 2018 organiseerde het Zwols Schaakgenootschap (ZSG) in samenwerking met het Deltion College en SportService Zwolle (communicatie naar scholen) het schaakkampioenschap voor basisscholen. Alle teams speelden gelijktijdig van 13:30 tot 17:00 uur de schaakpartijen in het Deltion College aan de Mozartlaan 15 in Zwolle. Aan de deelname waren geen kosten verbonden. Alle deelnemers ontvingen een vaantje.

Regels bij aanmelding
 Een school mag meerdere teams van 4 spelers samenstellen uit één of meerdere groepen (3 t/m 8).
 Een team samengesteld uit kinderen van groep 3 t/m 6 mag meedoen in categorie B.
 Een team met deels of uitsluitend kinderen uit groep 7 of 8 doet mee in categorie A.
 De teams worden begeleid door een docent of door een ouder:

  • De begeleider helpt de kinderen de juiste schaaktafel te vinden en vult de uitslagenbriefjes in.
  • De begeleider hoeft de regels van het schaakspel niet te kennen, maar het mag natuurlijk wel.
  • Via email ontvangt de begeleider een toernooiboekje met de poule-indeling, het toernooireglement en diverse andere wetenswaardigheden.

 De scholen hebben van Marco Welink van Sportservice Zwolle een mail met een aanmeldingfomulier ontvangen. Aanmelden kan door het ingevulde aanmeldingsformulier aan Sportservice Zwolle terug te sturen. De officiele aanmeldtermijn is inmiddels verstreken. Er is echter nog ruimte voor 2 teams om de pouleindeling compleet te maken. Hierbij geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt.

 

Bordvolgorde en wisselspelers

Iedere ronde spelen 4 spelers van een team, een partij tegen een ander team met ook 4 spelers. Een schaakpartij is het leukst als de tegenstander ongeveer hetzelfde niveau heeft. Daarom is een basisopstelling op speelsterkte belangrijk. Alle teams laten de beste schaker op het 1e bord spelen. De daarna beste speler speelt op het 2e bord, enz. Zijn spelers even sterk, dan maakt de volgorde niet uit. De eenmaal gekozen volgorde blijft het hele toernooi hetzelfde. De speelsterkte hoeft niet vooraf doorgegeven te worden aan de toernooileiding. Het is daarentegen wel handig om vooraf de speelsterkte binnen het team te bespreken om daarover voor aanvang van de eerste ronde geen discussie meer te hebben.

Sommige teams hebben een wisselspeler. Een team bestaat dan uit 5 spelers of soms zelf 6 spelers gerangschikt op speelsterkte. Anders dan bij balsporten mag er tijdens een schaakwedstrijd niet gewisseld worden. Dat is niet heel erg, want er zijn 5 ronden. Iedere ronde is er dan een wisselspeler. Het team en de begeleider mogen zelf bepalen welke speler hoe vaak en in welke ronde de wisselspeler is. De 4 opgestelde spelers nemen plaats achter de borden op basis van speelsterkte. Als de beste speler die normaal op het eerste bord zou spelen wissel is, dan schuift iedereen één bord door. De tweede speler speelt dan op bord 1 en de vijfde speler op bord 4.

 

 

 

 

Programma 7 februari 2018

13:00 uur Zaal open
Na binnenkomst nemen de spelers direct plaats aan de schaaktafel van de poule waarin zij zijn ingedeeld. De teamstrategie kan nog even doorgenomen worden of er mag gerust als warming up een partijtje gespeeld worden.

13:25 Iedereen is aanwezig
Alle schaakstukken worden in de beginstelling gezet.

13:30 – 13:40 uur Openingswoord
De wedstrijdleiding wordt voorgesteld en de belangrijkste regels bij een echt schaaktoernooi worden doorgenomen. Dit is een echt schaaktoernooi!

13:45 – 14:15 uur 1e ronde
Alle schaakpartijen starten tegelijk na een teken van wedstrijdleiding. De spelers starten nadat zij elkaar de hand geschud hebben en een goede wedstrijd hebben toegewenst. De begeleiders vullen bij de start van de ronde de namen van de kinderen in op het uitslagenformulier. De kinderen die klaar zijn zetten de stukken in de beginstand en degene die gewonnen heeft plaatst de Koning midden op het bord. Bij remise (gelijkspel) plaatsen beide spelers de Koning midden op het bord. Nadat de stukken in de beginstand staan en de Koningen geplaatst zijn gaan naar de spelers die klaar zijn naar de schaaklounge. Daar kan eventueel nog een potje gespeeld worden. In de schaakarena zijn alleen schakers aanwezig waarvan de partij nog niet is afgelopen. Zijn alle partijen van een team afgelopen dan vult de begeleider van het team samen met de begeleider van het andere team de uitslag in op het uitslagenformulier.

14:20 – 14:50 uur 2e ronde
De schaakpartijen in de 2e ronde starten net als in de eerste ronde weer allemaal tegelijk. Het verdere verloop is gelijk aan de eerste ronde. Op het uitslagenformulier worden de namen van de spelers weer ingevuld en als alle partijen van het team afgelopen zijn worden ook de uitslagen ingevuld.

14:55 – 15:25 uur 3e ronde
De schaakpartijen in de 3e ronde starten weer allemaal tegelijk.

15:25 – 15:40 uur Pauze
Voor alle spelers is er een gratis bekertje limonade. Tijdens de pauze is er niemand behalve de wedstrijdleiding van ZSG in de schaakarena. In de pauze worden de vaantjes klaargelegd bij de schaakborden.

15:45 – 16:15 uur 4e ronde
De voorlaatste ronde.

16:20 – 16:50 uur 5e ronde
De laatste ronde. Het is nu extra belangrijk dat de uitslagen direct ingevuld worden en de stukken in de beginstand gezet worden. Gun de wedstrijdleiding even de ruimte om alle bordpunten op te tellen en te bepalen wie er doorgaan naar de finale.

16:50 – 17:00 uur bekendmaking finalisten en uitreiking van de fair play prijs
De detailuitslagen en foto’s worden later gepubliceerd op www.zwols-sg.nl. De poulewinnaars worden uitgenodigd voor de finale op 14 februari die gespeeld wordt bij OBS Octopus. Verder wordt de fair play prijs uitgereikt aan de meest sportieve school.